Admirālis T. Radakins: Putina armijai būs vajadzīgi pieci gadi, lai atgūtu pirmskara spēju līmeni

Viedoklis
Sargs.lv/Newsweek
Apvienotās karalistes Aizsardzības štāba priekšnieks admirālis sers Tonijs Radakins
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Agresorvalsts Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam būs vajadzīgi pieci gadi, lai atjaunotu savas armijas spēku pirmskara līmenī, paziņojis Apvienotās Karalistes Aizsardzības štāba priekšnieks admirālis sers Tonijs Radakins, vēsta ASV medijs “Newsweek”.

Viņš norāda, ka divarpus gadus ilgajā pilna mēroga agresijā pret Ukrainu Krievijas armija zaudējusi 550 000 karavīru.

"Mūsu vērtējumi liecina, ka Putinam būs vajadzīgi pieci gadi, lai atjaunotu Krievijas armiju 2022.gada februāra līmenī," sacīja admirālis T. Radakins Karalisko Apvienoto dienestu institūta (RUSI) konferencē Londonā. Pēc tam būs vajadzīgi vēl pieci gadi, lai "labotu vājās vietas, ko atklājis karš", viņš piebilda.

Admirāļa T. Radakina minētais 550 000 upuru skaits agresorvalsts armijā ir nedaudz mazāks par oficiālās Kijevas datiem. Kā norāda “Newsweek”, otrdien Ukrainas armija paziņoja, ka Maskavas karaspēks kopš 2022. gada februāra zaudējis 568 980 okupantus, tostarp 1220 pagājušajās 24 stundās.

Kā atzīst izdevums, precīzu bojāgājušo skaitu ir ļoti grūti noteikt, tāpēc pret zaudējumu apjomu, ko nosauc kāda no karojošajām pusēm, jāizturas ar piesardzību. Tiesa Rietumu aplēses ir visai līdzīgas - Lielbritānijas valdība maija beigās paziņoja, ka kopš 2022. gada sākuma Krievijas nogalināto un ievainoto karavīru skaits pārsniedzis pusmiljonu.

Tikmēr britu raidsabiedrības “BBC” krievu redakcijas pētījumā, kas veikts kopā ar Krievijas mediju “Mediazona”, gūts oficiāls apstiprinājums 60 000 bojāgājušo Krievijas iebrucēju rindās.

Ukrainas publicētie dati liecina, ka Krievija aizvadīto mēnešu laikā cietusi vislielākos dzīvā spēka zaudējumus, dodoties pretuzbrukumā Ukrainas Austrumos.

Pašlaik Krievija gūst taktiskus ieguvumus, iekarojot salīdzinoši mazas pilsētas un ciematus, savā runā norādīja admirālis T. Radakins, raksturojot situāciju frontē

Pati agresorvalsts Krievija par saviem zaudējumiem klusē. Pēdējā informācija izskanēja vien 2022. gada septembrī, kad bijušais Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka pilna mēroga kara pirmajos sešos mēnešos nogalināti nedaudz mazāk par 6000 Krievijas karavīriem.

Tikmēr Ukraina paziņojusi, ka, neraugoties uz augsto personāla zaudējuma līmeni, Krievija ik mēnesi ir spējīga piesaistīt 30 000 jaunu karavīru. Pēc ukraiņu aplēsēm, krievu okupantu zaudējumu apmērs mēnesī ir vien nedaudz mazāks par no jauna piesaistīto karavīru skaitu.

Ievērojamus zaudējumus cietuši arī Ukrainas bruņotie spēki, taču tās upuru apmērs netiek atklāts. 2024. gada februārī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka kopš kara sākuma nogalināti 31 000 ukraiņu karavīru. Tikmēr kara noziedznieks un diktators V.Putins jūnija sākumā paziņoja, ka Ukrainas "neatgriezeniskie zaudējumi" ir piecas reizes lielāki nekā Krievijai, taču precīzākus skaitļus nesniedza.

Rietumvalstu izlūkdienestu vērtējumā daudziem Krievijas karavīriem, kas pašlaik atrodas frontes līnijās, ir ļoti ierobežota militārā apmācība — bieži vien agresorvalsts personālu veido brīvprātīgie vai iepriekš notiesātie. Kā norāda izlūkdienesti, tik nesagatavoti karavīri nevar veikt sarežģītas operācijas. To apliecina arī “BBC” krievu redakcijas un “Mediazona” veiktais kopīgais pētījums. Tas apliecina, ka ievērojams skaits ukraiņu likvidēto iebrucēju, ir tieši bijušie ieslodzītie vai brīvprātīgie.

Dalies ar šo ziņu