Forbes: 60 gadus vecais T-62 pamazām kļūst par Krievijas armijas galveno kaujas tanku

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Forbes
Tanku rūpnīca Krievijā
Foto: AFP/Scanpix

Kāds "Forbes" analītiķis, kurš analizējis satelītu uzņemtās fotogrāfijas un apkopojis statistiku, nonācis pie secinājuma: divdesmit astoņus mēnešus ilgā karadarbība Ukrainā ir radikāli mainījusi Krievijas armijas tanku korpusu.

Atsaucoties uz atvērto avotu analītiķa kontu “@highmarsed” platformā “X”, Krievijas armija ir zaudējusi tik daudz moderno tanku, ka vienīgais veids, lai noturētu pārsvaru frontē, ir iesaistīt kaujās 60. gados ražotos tankus T-62.

“Ļoti iespējams, ka mēs drīzumā redzēsim arvien vairāk T-62, un tie var kļūt par galvenajiem Krievijas armijas kaujas tankiem,” izpētot pieejamās Krievijas bruņojuma rezerves ar T-62, T-55 un jaunāko versiju T-72, T-80 un T-90, savā kontā raksta “@highmarsed”.

41 tonnu smagajam T-62 ir četru cilvēku apkalpe. Tam ir vienkārša konstrukcija, turklāt salīdzinājumā ar modernākām tanku versijām – to ir ļoti viegli uzturēt. Šīs īpašības padara to ekonomiski izdevīgu masveida atjaunošanai pēc desmitiem gadu ilgas atrašanās noliktavās. “103. bruņu remonta rūpnīca Sibīrijā kopā ar citām rūpnīcām, šķiet, ir būtiski kāpinājušas savu jaudu, lai atjaunotu šo [tanku] tipu,” raksta “@highmarsed”.

Image
Pamests Krievijas T-62 Ukrainā / Foto: AFP/Scanpix
Pamests Krievijas T-62 Ukrainā / Foto: AFP/Scanpix ​

Šī pāreja no mūsdienīgajiem T-72, T-80 un T-90 (kuriem ir biezākas bruņas, 125 milimetru lielgabals un automātiskais lādētājs trīs cilvēku apkalpei) uz novecojušo T-62 (kuram ir plānākas bruņas, 115 milimetru lielgabals un četru cilvēku apkalpe) ir draudīga zīme Krievijas armijai.

Analītiķa apkopotie dati ataino situāciju, kurā krievu armija nonāca līdz milzīgajiem tanku zaudējumiem. 2022. gada februārī Krievijas armija iebruka Ukrainā ar aptuveni 2100 vecā modeļa T-72, 500 modernajiem T-80 un 400 T-90 tankiem.

Tomēr Ukrainas bruņoto spēku arsenālā esošajām mīnām, droniem, artilērijai un prettanku raķetēm izdevās šo armādu pamatīgi ietekmēt. Analītiķi ir apkopojuši informāciju par 3000 iznīcinātiem, pamestiem vai sagrābtiem Krievijas tankiem. Skaitliski tas ir viss Krievijas armijas iebrukuma tanku apjoms. Turklāt lielu daļu no zaudējumiem sastāda modernie tanki, nevis vecākas versijas T-55 un T-62 modeļi, kurus Krievija sāka izņemt no konservācijas pēc pilna mēroga iebrukuma.

Image
Krievijas T-90 tanki / Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas T-90 tanki / Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan neviens ārpus Kremļa droši nezina, cik jaunus tankus Krievijas rūpnīcas var saražot katru gadu, tomēr aptuvenās aplēses ir 500 – 600 tanki. Lai kompensētu līdzšinējos zaudējumus, Krievijai neatliek nekas cits kā ķerties pie Aukstā kara krājumiem.

“Šie krājumi bija nozīmīgi 2022. gadā. Atsaucoties uz “@highmarsed” apkopotajiem satelīta attēliem, Krievijas rezervē bija 6200 tanki. To vidū bija 1800 T-62, 2000 T-72 un 1400 jaunāki T-80 modeļi,” raksta izdevums “Forbes”.

Nedaudz vairāk kā pēc diviem gadiem krievi renovācijai ir atdevuši ap 700 T-62, 500 T-72 un 1100 T-80. Izdevums “Forbes” ziņo, ka iemesls tam, ka netiek atjaunoti jaunākas paaudzes 1970. gados ražotie “T-72 Urals” un “T-72As” tanki, varētu būt saistīts ar to smalko automātisko lādiņu pārlādēšanas mehānismu.

Dalies ar šo ziņu