Lietuva piešķirs 10 miljonus eiro dronu ražošanai dronu koalīcijas ietvarā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Latvijas un Lietuvas aizsardzības ministri
Foto: srž. sp. K. Kavolėlis / KAM nuotr.

Šodien, 23. maijā, Palangā norisinājās Ziemeļu grupas ministru sanāksme, lai apspriestu aktuālos NATO ziemeļaustrumu flanga drošības jautājumus. Pēc sanāksmes rīkotajā preses konferencē Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns medijiem atklāja, ka Lietuva ir gatava investēt 10 miljonus eiro dronu ražošanā, tā atbalstot Latvijas un Lielbritānijas kopīgi vadītās dronu koalīcijas centienus nodrošināt Ukrainai tai nepieciešamos dronus.

Lietuva aizsardzības ministrs norādīja, ka tā uzsāk savu nacionālo dronu programmu, lai atbalstītu Ukrainu tās cīņā pret Krievijas karaspēku. “Mēs sniegsim 10 miljonus eiro lielu finansējumu, kas nonāks Lietuvas dronu ražotāju rokās un saražotie droni tiks nosūtīti Ukrainai,” sacīja L. Kasčūns.

“Mūsu dronu ražotāji pašlaik testē dronus Ukrainā un, kad mēs iegūsim sertifikāciju, mēs tos pirksim un nogādāsim Ukrainai. Tā ir mūsu dronu ekosistēma, kurā mēs uz lauka testējam dronus un tos uzlabojam šeit Lietuvā,” medijiem norādīja ministrs.

Latvijas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka, lai gan pretgaisa aizsardzība Ukrainas cīņā par brīvību ir ļoti svarīga, taču bezpilota lidaparāti kļūst arvien svarīgāki, tādēļ ir priecīgs par aizvien lielāku valstu skaitu, kas gatavas pievienoties koalīcijai.

“Četrpadsmit valstis, kuras publiski ir paziņojušas par pievienošanos dronu koalīcijai, ir nolikušas uz galda aptuveni 500 miljonus eiro un tas ir tikai sākums. Ppildus mēs virzāmies uz priekšu ar dronu nosūtīšanu Ukrainai. Pirmie sūtījumi jau ir Ukrainā. Nākamais sūtījums no Latvijas būs jūnijā. Palīdzot Ukrainai mēs šādā veidā arī attīstām paši savas spējas,” medijiem sacīja A. Sprūds.

Aizsardzības ministra iniciētās dronu koalīcijas mērķis ir gan atbalstīt Ukrainu bezpilota lidaparātu un elektroniskajā karadarbībā, gan attīstīt Latvijas dronu ražošanas industriju. Šogad dronu koalīcijai tiks atvēlēti vismaz 10 miljoni eiro Latvijā ražotiem droniem.

Dalies ar šo ziņu