Lietuvas Aizsardzības ministrija ziņo par plāniem veikt dronu iepirkumu 36 miljonu eiro vērtībā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Izlūkošanas drons
Foto: @LKasciunas/X

Aizsardzības apgādes aģentūra, kas darbojas Lietuvas Aizsardzības ministrijas pakļautībā, ir noslēgusi līgumus par dažādu dronu sistēmu iegādi – plānots iepirkt maza izmēra novērošanas bezpilota lidaparātu sistēmas no Latvijas uzņēmuma “Edge Autonomy”, mini klases novērošanas dronus no Igaunijas “Threod Systems” un mikro klases dronus (kvadrokopterus) no “Deftools UAB”, vēsta paziņojums Lietuvas Aizsardzības ministrijas tīmekļa vietnē.

Iepirkumu kopējā summa ir gandrīz 36 miljoni eiro. Lielākā daļa dronu tiks piegādāti šoruden, bet pārējie – 2025. gada sākumā.

Iepirkumi tiek veikti steidzami, lai stiprinātu UAV spējas un integrētu tās Lietuvas Bruņotajos spēkos pēc iespējas ātrāk. Lietuvas Bruņotajos spēkos tiek attīstītas visu veidu un militāro dimensiju kaujas sistēmas un to atbalsta līdzekļi.

UAV iegāde un integrācija ir viena no galvenajām prioritātēm, lai izveidotu modernus bruņotos spēkus, tāpēc tās attīstība pēc 15 gadu uzmanības šai jomai uzņem apgriezienus. Bruņotie spēki tiek nodrošināti ar esošajām un turpmāk attīstītajām dronu spējām, kuras tiks integrētas ar jau izveidoto apmācības sistēmu.

Aptuveni 200 miljoni eiro plānoti dažādu veidu dronu iepirkumiem līdz 2030. gadam, vidēji tie ir 30 miljoni eiro gadā.

Dalies ar šo ziņu