Eiropā ieradušies divi ASV stratēģiskie bumbvedēji

Ārvalstīs
Sargs.lv/NATO.int
B-52
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Divi ASV stratēģiskie bumbvedēji B-52, kas šobrīd norīkoti zem 2. bombardēšanas spārna, izvietoti Rumānijā, Mihaila Kogālničana (Mihail Kogalniceanu) aviobāzē, lai piedalītos bumbvedēju kaujas grupas misijā “24-4.”

Lidojot starptautiskajā gaisa telpā un ievērojot visus starptautiskās gaisa satiksmes noteikumus, 21. jūlijā ASV bumbvedējus pārtvēra divas Krievijas Gaisa spēku lidmašīnas uz ziemeļiem no Somijas, Barancas jūrā.

Neskatoties uz pārtveršanu, ASV B-52 lidaparāti nemainīja kursu un turpināja lidojumu saskaņā ar ieplānoto maršrutu. Rezultātā B-52 izpildīja iepriekš plānoto misiju, kas ietvēra integrāciju ar citiem NATO iznīcinātājiem pirms nosēšanās Rumānijā.

“ASV ir apņēmības pilna strādāt līdzās ar mūsu NATO sabiedrotajiem Austrumu flangā, lai nodrošinātu, ka mums ir kopīgas prasmes un koordinācijas spējas, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu reģionālo drošību un stabilitāti,” teikts NATO mājaslapā.

Šī ir pirmā reize, kad ASV stratēģiskie bumbvedēji darbojas no Rumānijas. Kamēr B-52 atradīsies Rumānijā, tie veidos 20. Reaģēšanas bumbvedēju eskadru, kas tiks integrēta ar citām NATO sabiedroto spējām.

Latvijas aizsardzības ministra Andra Sprūda ieraksts sociālajā tīklā "X" liecina, ka ASV stratēģiskie bumbvedēji B-52 21. jūlijā veikuši treniņlidojumu arī Latvijas gaisa telpā.

Regulāra un rutinēta ASV stratēģisko bumbvedēju izvietošana Eiropā demonstrē ASV un NATO gatavību atturēt draudus un aizstāvēt sabiedrotos, teikts NATO paziņojumā.

Dalies ar šo ziņu