ASV varētu atjaunot kodolieroču nestspēju 30 B-52 bumbvedējiem

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
ASV stratēģiskā bumbvedēja B-52 pārlidojums
Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

ASV Kongress uzsācis darbu pie likumdošanas bāzes, kas ļautu atjaunotu kodolieroču nešanas spējas aptuveni 30 B-52H “Stratofortress” stratēģiskajiem bumbvedējiem, kuri iepriekš, saskaņā ar starp ASV un agresorvalsti Krieviju iepriekš parakstīto bruņojuma kontroles līgumu “NEW START” tika pārveidoti tikai un vienīgi konvencionālā bruņojuma izmantošanai, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Gan ASV Senāta, gan Pārstāvju palātas aizsardzības politikas likumprojekti, kas vērsti uz 2025. gada fiskālo gadu, liktu ASV Gaisa spēkiem atkal padarīt šos konvencionālos bumbvedējus par ASV kodoltriādes daļu.

Šāda apņēmība skaidrojama ar ASV likumdevēju centieniem uzlabot ASV kodolatturēšanas potenciālu, ņemot vērā Krievijas izstāšanos no vairākiem bruņojuma kontroles līgumiem , kā arī pieaugošo Ķīnas stratēģisko kaujas lādiņu ražošanu.

Pašreizējā ASV – Krievijas bruņojuma kontroles līguma “NEW START” darbības termiņš beidzas 2026. gada 5. februārī.

ASV Pārstāvju palātas sagatavotais likumprojekts paredz, ka ASV gaisa spēkiem jāsāk bumbvedēju pārbūve mēneša laikā pēc pašreizējā līguma termiņa beigām un jāpabeidz to kodolspēju atjaunošana līdz 2029. gadam. Līdzīgu likumprojektu aizvadītās nedēļas nogalē atbalstīja arī ASV Senāta Bruņoto spēku komiteja.

Vienlaikus ASV likumdevēju vidū turpinās diskusijas par to, cik jēgpilni ir veikt pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados būvēto B-52 pārbūvi un kārtējo uzlabošanu apstākļos, kad ASV Gaisa spēki un ASV Aizsardzības departaments turpina ieguldīt lielus līdzekļus jaunākās paaudzes stratēģiskā bumbvedēja B-21 “Rider” izstrādē, kam arī paredzēta kodolieroču nestspēja.

Šobrīd ASV Gaisa spēku rīcībā ir 76 B-52 bumbvedēji, kuri savas funkcijas pilda kopš pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākuma.

Aukstā kara laikā ASV Gaisa spēki ar šī tipa bumbvedējiem, kas bija bruņoti ar kodolieročiem, veica regulāras patruļas gar padomju robežu. Arī mūsdienās daļa no B-52 bumbvedēju flotes spēj nest kodolieročus, piemēram, spārnoto raķeti AGM-86B, kas aprīkota ar kodolgalviņu. Tomēr šādas spējas nav visiem šī tipa lidaparātiem. Lai izpildītu “NEW START”, prasības ASV Gaisa spēki 2015. gadā aptuveni 30 B-52H lidaparātiem deaktivizēja kodolieroču nestspēju.

Dalies ar šo ziņu