ASV pārtver Krievijas un Ķīnas bumbvedējus netālu no Aļaskas

Ārvalstīs
Sargs.lv/CNN
F-16
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecība trešdien pārtvērusi divus Krievijas un Ķīnas bumbvedējus, kuri lidoja netālu no Aļaskas. ASV paziņojusi, ka šī ir pirmā reize, kad ir izdevies pārtvert Ķīnas un Krievijas kopīgās militārās gaisa aktivitātes.

Atsaucoties uz Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecības (NORAD) paziņojumu, abi bumbvedēji uzturējušies starptautiskajā gaisa telpā, pretgaisa aizsardzības radaru zonā. Abi lidojošie lidaparāti neradīja draudus.

ASV uztur NORAD kopīgi ar Kanādas bruņotajiem spēkiem. Pavēlniecības centra ziņojumā norādīts, ka Krievijas stratēģiskais bumbvedējs “TU-95” un Ķīnas reaktīvais bumbvedējs “H-6” neielidoja Kanādas vai ASV gaisa telpā.

Bumbvedēju pārtveršanu īstenoja ASV iznīcinātāji “F-16” un “F-35”, kā arī Kanādas Gaisa spēku iznīcinātājs “CF-18”. Iznīcinātājus atbalstīja arī atbalsta lidaparāts.

NORAD norāda, ka Krievijas gaisa telpas aktivitātes netālu no Aļaskas nav reta parādība. Maija mēnesī Krievija ir ielidojusi NORAD gaisa telpas identificēšanas sektorā ar četriem lidaparātiem. Ziņojumā teikts, ka šādas Krievijas aktivitātes notiek regulāri.

Tomēr Ķīnas lidaparāta klātesamība ir jauns attīstības pavērsiens. Martā ASV Ziemeļu pavēlniecības komandieris ģenerālis Gregorijs Giljots norādīja, ka Ķīna tiecas paplašināt savas aktivitātes tālāk uz ziemeļiem – Arktikā. Jau tad ģenerālis pieļāva, ka Ķīnas lidaparātu aktivitātes šajā reģionā varētu parādīties jau šogad.

“Tas, ko es esmu redzējis, ir vēlme un tieksme no ķīniešiem tur parādīties. Mēs esam novērojuši aktivitātes jūrā. Mēs esam novērojuši, ka viņi [militārās aktivitātes] slēpj zem tehniskiem vai zinātniskiem pētījumiem, bet mēs domājam, ka tā patiesībā ir daudzpusīga misija, ietverot arī militāro pusi,” ģenerālis norādīja Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē.

Ķīna sevi dēvē par tā saukto “tuvo Arktikas” valsti un ir strādājusi pie tā, lai paplašinātu savu klātbūtni tālajos ziemeļos, tostarp sadarbībā ar Krieivju.

Dalies ar šo ziņu