Lietuva kopā ar Poliju pirks pretgaisa aizsardzības sistēmas "Piorun"

Ārvalstīs
LETA/ELTA
Piorun sistēma
Foto: EPA/Scanpix

Lietuva kopā ar Poliju un vēl divām Eiropas valstīm ir iesniegusi pieteikumu Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņemšanai, lai kopīgi iegādātos tuva darbības rādiusa pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Piorun".

Iepirkumā, kas notiks atbilstoši pērn izveidotajam instrumentam Eiropas aizsardzības industrijas pastiprināšanai (EDIRPA), piedalīsies vēl divas valstis, kuras pagaidām nav publicētas.

"Esam gandarīti, ka varam pievienoties "Piorun" tuva darbības radiusa pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības sistēmu iepirkumam. Pretgaisa aizsardzības stiprināšana ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, ko esam sev izvirzījuši," sacīja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Kā informēja ministrija, Polijas aizsardzības ministra Vladislava Kosiņaka-Kamiša vizītes laikā Viļņā pirms dažām nedēļām tika ziņots, ka Polija ir piedāvājusi Lietuvai pievienoties Polijas "Piorun" iegādei.

Kasčūns norādīja, ka "Piorun" sistēma ir paredzēta lidmašīnu, helikopteru un dronu notriekšanai līdz astoņu kilometru attālumā.

Lietuvai pašlaik ir vecāka Polijas ražojuma portatīvās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Grom" versija.

Dalies ar šo ziņu