Lielbritānija atļaus Ukrainai izmantot "Storm Shadow" pa mērķiem Krievijā; ASV izziņo 717 miljonus vērtu palīdzības paketi

Ārvalstīs
LETA/UKRAINSKA PRAVDA/AFP
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ar Entoniju Blinkenu un Deividu Lemiju
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānija jau esot pieņēmusi lēmumu atļaut Ukrainai izmantot spārnotās raķetes "Storm Shadow" triecieniem mērķiem Krievijas iekšienē, atsaucoties uz avotiem valdībā, vēsta britu laikraksts "The Guardian". Tikmēr ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens vizītes laikā Kijivā trešdien paziņojis par jaunu, 717 miljonus dolāru lielu ekonomiskās un humanitārās palīdzības paketi Ukrainai, kas cita starpā paredz atbalstu Krievu iebrucēju sapostītajai enerģētikas infrastruktūrai.

"The Guardian" norāda, ka par šo lēmumu, domājams, netiks paziņots publiski.

Viens no avotiem izteicies, ka bez šāda lēmuma, visticamāk, nebūtu notikusi Lielbritānijas ārlietu ministra Deivida Lemija un ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena kopīgā trešdienas vizīte Kijivā.

Laikraksts norāda, ka Londona publisku paziņojumu par atļauju ukraiņiem izmantot tālas darbības rādiusa raķetes Krievijas iekšienē esošo mērķu apšaudīšanai uzskata par "pārāk provokatīvu".

Avoti arī izteikušies, ka Ukraina, domājams, raķetes "Storm Shadow" pret mērķiem Krievijā varēs izmantot ar zināmiem ierobežojumiem, "lai izvairītos no neapdomātiem un nevajadzīgiem uzbrukumiem".

Ir zināms, ka šo jautājumu paredzēts pārrunāt Lielbritānijas premjerministra Kīra Stārmera un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās laikā piektdien Baltajā namā.

Blinkens un Lemijs trešdien preses konferencē Kijivā atteicās komentēt šo jautājumu, taču apsolīja informēt savas valdības par Ukrainas prasībām atļaut izmantot abu valstu piegādātos ieročus pret mērķiem Krievijas iekšienē.

No ASV piešķirtās palīdzības paketes 325 miljoni dolāri paredzēti Ukrainas enerģētikas nozarei, 290 miljoni atvēlēti humanitārajai palīdzībai, tajā skaitā nodrošināšanai ar dzeramo ūdeni, bet 102 miljoni novirzīti atmīnēšanas darbiem.

Preses konferencē Blinkens arī apsolīja pielikt pūliņus, lai pēc iespējas ātrāk apmierinātu Ukrainas prasību atcelt ierobežojumus amerikāņu piegādāto ieroču izmantošanai triecieniem Krievijas iekšienē.

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Lemijs, kas arī ieradies Kijivā, apsolīja, ka Ukraina no Apvienotās Karalistes šogad saņems vairākus simtus zenītraķešu.

Preses konferencē viņš pavēstīja, ka Londona līdz gada beigām Ukrainai nosūtīs arī papildu artilērijas šāviņus un bruņumašīnas.

Dalies ar šo ziņu