Politico: Ziemeļkorejas karavīru iespējamā iesaiste aktualizē sarunas par Eiropas spēkiem Ukrainā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Politico/Unian
Ziemeļkorejas karavīri
Foto: rfa.org

Ziņas par to, ka tūkstošiem Ziemeļkorejas karavīru drīz varētu pievienoties Krievijas karaspēkam, lai piedalītos karā Ukrainā, atkal aktivizējušas diskusijas par iespējamo Eiropas kontingenta nosūtīšanai Kijivas atbalstam, raksta “Politico”.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis komentārā medijam sacīja, ka Eiropas valstīm būtu jāpārskata Francijas prezidenta Emanuela Makrona priekšlikums nosūtīt karavīrus uz Ukrainu.

G. Landsberģis uzsvēra: "Ja informācija par Ziemeļkorejas karavīru piedalīšanos un munīcijas piegādēm krieviem apstiprināsies, mums būs jāatgriežas pie Makrona piedāvāto ideju apspriešanas."

Šī ideja tika izteikta jau februārī, taču to noraidīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs, apsolot, ka Eiropas vai NATO spēki netiks izvietoti Ukrainā.

Rietumu līderi pagaidām atturīgi komentē šos paziņojumus. NATO ģenerālsekretārs Marks Rite un ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins pagaidām nav apstiprinājuši šo informāciju, lai gan Ostins atzina, ka iespējamā Ziemeļkorejas karaspēka dalība konfliktā ir satraucoša vēsts.

Dienvidkoreja jau plāno nosūtīt delegāciju uz NATO galveno mītni, lai apspriestu savus izlūkdatus par Ziemeļkorejas militāro spēku pārvietošanos. Tomēr dažas Eiropas amatpersonas uzskata, ka Rietumi rīkojas pārāk piesardzīgi.

Bijušais Igaunijas bruņoto spēku komandieris un Eiropas Parlamenta loceklis Riho Terrass paziņoja, ka Rietumi izmanto izlūkdatu neskaidrību kā ieganstu savai bezdarbībai. Viņaprāt, Ziemeļkorejas karaspēka integrācija Krievijas vienībās varētu būt sarežģīts operatīvais uzdevums ar minimālu ietekmi uz kaujas darbībām. Vienlaikus Terrass uzskata, ka Eiropai nopietni jāapsver iespēja sūtīt karaspēku uz Ukrainu.

"Svarīgi, lai šāda iespēja pastāvētu kā rīcības variants," uzsvēra Terrass, piebilstot, ka tas varētu būt noderīgi, ja konflikts turpināsies.

Jau iepriekš vēstīts, ka Ziemeļkoreja plāno nosūtīt palīgos Krievijas okupācijas armijai 12 tūkstošus savu karavīru. Kā raksta plašsaziņas līdzekļi, tagad Seula apsver iespēju kā atbildes reakciju nosūtīt uz Ukrainu savus izlūkošanas virsniekus un Ziemeļkorejas taktikas ekspertus.

Ukrainas sauszemes spēku rezervistu padomes priekšsēdētājs Ivans Timočko uzskata, ka Ziemeļkorejas karavīri jau piedalās Krievijas karā pret Ukrainu. Tiek prognozēts, ka Krievija nosūtīs Ziemeļkorejas karavīrus uz kaujas lauku Kurskas apgabalā.

Dalies ar šo ziņu