“Sargs.lv” reportāža: 94 jaunieši uzsāk iestājpārbaudījumus Kalpaka skolā; tālāk tiks vien 30

Izglītība
Evija Blumberga/Sargs.lv
Iestājpārbaudījumi
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Trīs dienu garumā Kandavā Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā norisinās potenciālo jauno kadetu iestājpārbaudījumi, kuros sevi dodas pierādīt 94 jaunieši no dažādām Latvijas pilsētām. Arī portāls “Sargs.lv” devās vērot kadetu uzņemšanas norisi un uzzināt vairāk par jauniešu vēlmi iestāties šajā skolā. Skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners atklāja, ka plānots uzņemt 30 jaunos kadetus, taču šogad konkurence ir lielāka nekā pagājušajā gadā, kad uz otro kārtu tika uzaicināti 69 jaunieši. Viņš atzīst – jauniešos vērojama interese kā par militāro karjeru, tā arī mācību iespējām Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā.

Kopumā mācībām Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā pieteicās 136 jaunieši. Izvērtējot viņu atbilstību vidusskolas uzņemšanas prasībām, skolēniem fizikā un ķīmijā 9. klases gala atzīme nedrīkstēja būt zemāka par sešām ballēm, kā arī jāiegūst vismaz 20% valsts pārbaudes darbos.  Pēc dokumentu izvērtēšanas uz otro kārtu tika uzaicināti 94 jaunieši.

Kā stāsta jauniešu vecāki, bērni ir bijuši ļoti motivēti, lai iekļūtu vidusskolā – paši strādājuši, lai paceltu savu vidējo atzīmi un daži pat palīgā ņēmuši privātskolotājus, lai nokārtotu valsts pārbaudījumus ar augstāku novērtējumu eksāmenos.

Image
Juanieši uzklausa instruktorus
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Ir sīva konkurence. Šīs skaitlis “94” pats par sevi liecina, ka sekmju ziņā jaunieši ir ļoti motivēti. Kad devāmies vizītēs uz vairākām skolām, skolēniem vienmēr atgādinām - iestājpārbaudījums sākas jau astotajā, devītajā klasē - ir jāparāda labi rezultāti valsts eksāmenā,” intervijā ar “Sargs.lv” atzīst skolas direktors.

Šodien norisinājās kadetu atlases otrais posms, proti, jauniešiem bija nepieciešams izpildīt fiziskās sagatavotības normatīvus – roku saliekšanu un iztaisnošanu balstā guļus, kāju pievilkšanu, karājoties stienī, un trīs kilometru skrējienu -  puišiem līdz 17 minūtēm, bet meitenēm pusotru kilometru garu skrējienu, pārbaudījumu izpildot vismaz deviņās minūtēs.

“Fiziskais ir svarīgs, bet nav tik liela prioritāte, jo vidusskolas mācību programma ir ļoti grūta. Fizisko sagatavotību pirmā gadu laikā mēs cenšamies pakāpeniski paaugstināt. Tur jauniešiem, protams, ir jāiegulda papildu darbs vakaros,” stāsta pulkvežleitnants, I. Kušners.

Image
Kandidāti skrien stadionā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ņemot vērā lielo pretendentu skaitu, kadetu otrais atlases posms norisinās trīs dienas, kur jaunieši sadalīti grupās pa desmit. Ierodoties portālam “Sargs.lv”, varēja vērot, ka skolas stadionā pulcējas uzaicinātie jaunieši, kuri nedaudz satraukti, bet apņēmības pilni bija gatavi pārbaudījumiem. Lielai daļai bija ieradušies arī vecāki, kuri vērojot, jauniešu skrējienu apkārt stadionam, izsauca motivējošus vārdus savām atvasēm.

“Sargs.lv” uzrunātā Beāte no Rīgas atzīst, ka kādu laiku nevarēja izlemt starp vairākiem karjeras ceļiem, taču sapratusi, ka nevēlas savu dzīvi pavadīt pie biroja galda, bet tā vietā vēlas militāro karjeru.

Image
Beāte no Rīgas skrien
Beāte no Rīgas. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Es atnācu uz atvērto durvju dienu un sapratu, ka man te ir jāmācās. Es domāju tikai un vienīgi pat militāro karjeru. Ja es tikšu vidusskolā, pēc četriem gadiem došos uz Nacionālo aizsardzības akadēmiju. Es vēlos doties grūtākajā virzienā – iestāties NBS Speciālo uzdevumu vienībā. Man nav bail. Es gribu pierādīt sev, ka es varu,” apņēmības pilna saka Beāte.

Ierodoties jaunieši tika iepazīstināti ar noteikumiem. Pēc iesildīšanās desmit jauniešu grupa devās meža ieloka ēnā pildīt fiziskos iestājpārbaudījumus. Kā novēroja “Sargs.lv” daži no jauniešiem pārliecināti un bez grūtībām spēja izpildīt uzdotos uzdevumus, taču bija arī kandidāti, kuri pārbaudījumus veica ar lielu piepūli.

Image
Jaunietis piepumpējas
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sarunā ar “Sargs.lv” Kristers no Siguldas atzina, ka pievilkšanās viņam negāja no rokas, taču lielas cerības lika uz trīs kilometru skrējienu. “Šeit ir disciplīna. Tas arī ir iemesls, kādēļ atnācu, jo pašam sevi disciplinēt ir ļoti grūti. Ja tikšu iekšā, kārtīgi izdomāšu, uz kuru militāro virzienu vēlos koncentrēties. Pašlaik domāju par Jūras vai Sauszemes spēkiem, taču to redzēšu ar laiku,” atzīst Kristers.

Image
Kristers pievelkas
Kristers no Siguldas. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt Letīcija no Rīgas atklāj, ka vienmēr ir vēlējusies savu karjeru saistīt ar sportu. “Pašlaik domāju par militāro virzienu vai policiju, jo tētis ir policists un man tas vienmēr ir interesējis. Man šķiet, ka šis būs ļoti labs sākums, kur mācīties,” norāda Letīcija.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola tika dibināta vien 2021. gadā un pirmais skolas izlaidums gaidāms nākamajā gadā. Vaicājot skolas direktoram pulkvežleitnantam I. Kušneram, cik tad jaunieši vēlas saistīt savu nākotni ar militāro karjeru pēc studijām Kalpaka skolā, viņš norāda, ka to varēs uzzināt pēc izlaiduma, taču jau tagad jaunieši, kas sasnieguši 18 gadu vecumu aktīvi sājas Zemessardzē.

Image
Letīcija skrējienā
Letīcija no Rīgas. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Ja es nemaldos, pēdējā kursā aptuveni 20 no 27 ir iestājušies Zemessardzē un pilnveido savas militārās zināšanas un prasmes. Arī šobrīd pa vasaru viņi daudz aktīvi darbojas, kā arī ir saņemti pieprasījumi, lai jaunieši piedalītos mācībās “Namejs” septembra mēnesī,” atklāj direktors.

Jautājot, kas tad jauniešus sagaida mācībās viņu iecerētajā skolā, direktors stāsta, ka pirmajā un otrajā kursā tiek organizēta prakse uz vietas Kandavā, kā arī poligonā “Mežaine”. Trešajā un ceturtajā kursā jaunieši dodas praksē NBS vienībās. Šogad pirmo reizi trešā gada kadeti praksē strādāja ar valsts aizsardzības dienestu karavīriem Štāba bataljonā, NBS Kājnieku skolā Alūksnē un Gaisa spēku bāzē Lielvārdē.

Image
Telts, kurā kandidāti reģistrējas
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola piedāvā stipendiju, bezmaksas dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un nodrošina ar visu nepieciešamo ekipējumu. Pēc skolas absolvēšanas jauniešiem ir iespējas uzsākt militāro karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos, vai turpināt mācības jebkurā citā augstskolā. Iegūtās zināšanas kalpos par pamatu tālākai attīstībai un izaugsmei.

Dalies ar šo ziņu