"Sargs.lv" reportāža: ar svinīgu ceremoniju Kalpaka skolā uzsākts jaunais 2024./2025. mācību gads

Izglītība
Sargs.lv
2024./2025. mācību gada atklāšana Kalpaka skolā
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Piektdienas, 20. septembra, rīts Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadetiem iesākās svinīgi un vienlaikus nopietni – gandrīz mēnesi vēlāk nekā vairumā Latvijas mācību iestāžu viņiem norisinājās jaunā mācību gada iezvanīšana. Tiesa, bez ierastā pirmā zvana, ko šoreiz aizstāja NBS Štāba bataljona orķestra priekšnesums un pašu kadetu veidots defilē paraugdemonstrējums.

Biezas Kurzemes miglas ieskautajā Kandavas tehnikuma stadionā piektdienas rītā bija pulcējies kupls skaits cilvēku – Kalpaka skolas kadetu vecāki, piederīgie, draugi un draudzenes. Šis mācību gads Kalpaka skolai ir īpašs, jo pirmo reizi skolas vēsturē (atgādināsim, ka tā izveidota tikai 2021. gadā) mācības vienlaikus uzsāk visi četri kursi – un nākamais gads kļūs par skolas pirmo izlaiduma gadu.

“Šeit, Kalpaka profesionālajā vidusskolā, jums ir iespēja ne tikai iegūt standarta vidusskolas mācību programmu, bet privilēģija apgūt vairāk – patriotismu, fizisko sagatavotību, līderību,” uzrunājot gan audzēkņus, gan viņu tuviniekus, gan Kalpaka skolas personālu, teica Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka, kurš aicināja skolas audzēkņus savos darbos un morālajā rūdījumā līdzināties pašam Oskaram Kalpakam.

Viņš uzsvēra skolas izcilību mācību darbā un jauno cilvēku militārās sagatavotības uzturēšanā, kā arī atgādināja, ka visi audzēkņi, kas šodien uzsāk jauno mācību gadu, šeit nav nokļuvuši nejauši, bet gan rūpīgi gājuši uz savu mērķi, jo jaunajam pirmajam kursam atlases procesā bija gana liels konkurss – vairāk nekā četri cilvēki uz vienu mācību vietu.

Image
2024./2025. mācību gada atklāšana Kalpaka skolā
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kopumā mācībām Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā šogad pieteicās 136 jaunieši. Izvērtējot viņu atbilstību vidusskolas uzņemšanas prasībām, skolēniem fizikā un ķīmijā 9. klases gala atzīme nedrīkstēja būt zemāka par sešām ballēm, kā arī bija jāiegūst vismaz 20% valsts pārbaudes darbos.  Pēc dokumentu izvērtēšanas uz otro kārtu tika uzaicināti 94 jaunieši, no kuriem uzņēma tikai 30.

“Es kā direktors priecājos, ka spējat pārvarēt visas grūtības savā mācību procesā – gan vispārizglītojošajos, gan militārajos priekšmetos. Jums ir jāpārvar izaicinājumi, kas pielīdzināti tām grūtībām, ko dienestā pārvar karavīri, un tas atšķir jūs no pārējiem vidusskolēniem. Jūs jau tagad mācāties kļūt par līderiem – neatkarīgi no tā, vai nākotnē izvēlēsieties militāro dienestu, vai arī citu profesiju. Jūs esat atklājuši savas stiprās un vājās puses nevis teorijā, bet praksē,” savas skolas kadetiem pauda direktors pulkvežleitnants Intars Kušners.

Skolas direktors neslēpa prieku, ka vecākie kursi palīdz jaunākajiem, bet jaunāko kursu audzēkņi nekautrējas un prasa padomu saviem vecākajiem biedriem. “Mēs esam uz pareizā ceļa, lai jūs kļūtu par Latvijas nākotnes līderiem,” viņš piebilda.

Direktors klātesošajiem vēlreiz uzsvēra, ka mācības Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā no daudziem jauniešiem prasa ievērojami lielāku rūdījumu un fizisko resursu nekā citās profesionālajās vidusskolās, un daudzi jaunieši, kas uzsāk mācības Kalpaka skolā, “nav pat gulējuši tūrisma teltī, kur nu vēl izjutuši Kurzemes mežu bagātās ērču un knišļu plantācijas”.

Image
2024./2025. mācību gada atklāšana Kalpaka skolā
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc uzrunām pasākuma dalībniekus ar krāšņu programmu priecēja NBS Štāba bataljona orķestris, kā arī pašu Kalpaka skolas kadetu sagatavotā un iepriekš godalgotais defilē priekšnesums. Pēc pasākuma sanākušajiem bija arī iespēja aplūkot NBS un VUGD tehniku un iepazīties ar tālākajām karjeras iespējām gan aizsardzības, gan iekšlietu sistēmā.

Kā iepriekš vēstīts, pirmajā un otrajā kursā kadetiem tiek organizēta prakse uz vietas Kandavā, kā arī poligonā “Mežaine”. Trešajā un ceturtajā kursā jaunieši dodas praksē NBS vienībās. Šogad pirmo reizi trešā gada kadeti praksē strādāja ar valsts aizsardzības dienestu karavīriem Štāba bataljonā, NBS Kājnieku skolā Alūksnē un Gaisa spēku bāzē Lielvārdē.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola piedāvā stipendiju, bezmaksas dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un nodrošina ar visu nepieciešamo ekipējumu. Pēc skolas absolvēšanas jauniešiem ir iespējas uzsākt militāro karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos, vai turpināt mācības jebkurā citā augstskolā. Iegūtās zināšanas kalpos par pamatu tālākai attīstībai un izaugsmei.

Image
2024./2025. mācību gada atklāšana Kalpaka skolā
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas audzēkņi mācību procesa laikā turpina apgūt arī eksaktos priekšmetus. Līdzās militārajiem priekšmetiem eksakto priekšmetu īpatsvars līdz ceturtajam kursam veido 70%. Savukārt pēc trešā kursa pabeigšanas, kad kadeti veiksmīgi apguvuši vidusskolas mācību vielu un nokārtojuši valsts eksāmenus, ceturtajā kursā turpinās militārās specialitātes apmācības.

Izglītojamie ikdienā nēsā militāro formastērpu un dzīvo dienesta viesnīcā. Audzēkņiem tiek nodrošināta stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Kamēr citās skolās skolēni pēc mācību gada noslēguma jūnija sākumā dodas vasaras brīvlaikā, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti vēl mēnesi pavada praksē, iekļaujoties dažādās vienībās.

Lai gan viens no vidusskolas mērķiem ir sagatavot jauno virsnieku paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nav obligātas. Ņemot vērā, ka mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē Latvijā vai ārvalstīs.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola tika atklāta 2021. gada 1. jūlijā. Mācību process pagaidām notiek Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās, jo vidusskolas pastāvīgajā mājvietā – Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā esošajā Rudbāržu muižā – vēl norisinās renovācijas darbi, lai ēku pielāgotu skolas vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu