ISW: Krievijas propaganda gatavo valsts iedzīvotājus vēl 10 gadus ilgam karam

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Dmitrijs Medvedevs
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas valsts mediji izplatījuši Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieka Dmitrija Medvedeva paziņojumu par to, ka Ukrainas valsts līdz 2034. gadam izbeigs pastāvēt. Tādējādi propaganda gatavo Krievijas iedzīvotājus ilgstošam karam Ukrainā, informē ASV bāzētā domnīca Kara izpētes institūts (ISW).

Kā ziņo Kara izpētes institūts (ISW), Krievijas sabiedrībai tiek iestāstīts, ka Krievija spēs iznīcināt Ukrainas valstiskumu desmit gadu laikā. Medvedevs īpaši norādīja, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs "ne velti" pieļāva, ka Ukraina varētu pievienoties aliansei nākamo desmit gadu laikā. Skandalozais politiķis secināja, ka Ukraina "nekad" neiestāsies NATO, jo līdz 2034. gadam NATO vadība būs mainījusies, un tādēļ "ir iespējams, ka arī slavenā '404. valsts' vairs nepastāvēs."

Analītiķi atzīmēja, ka Medvedevs tieši neapgalvoja, ka Ukraina pārstās eksistēt līdz 2034. gadam, taču tas bija viņa izteikumu netiešs konteksts, ko Krievijas mediji nekavējoties sāka izplatīt ar virsrakstiem "Medvedevs atzīst, ka Ukraina pārstās eksistēt 2034. gadā" un "Medvedevs paredz Ukrainas izzušanu līdz 2034. gadam."

Tiešs pieņēmums, ka Krievija spēs "iznīcināt Ukrainu" līdz 2034. gadam, ir solījums Krievijas sabiedrībai, ka Krievija varēs uzvarēt karā un iznīcināt Ukrainas valstiskumu desmit gadu laikā. Tas rada piesardzīgus nosacījumus sabiedrības gatavošanai karam, kas ilgs vēl desmit gadus, bet beigsies ar vēlamo Krievijas "uzvaru."

Turklāt analītiķi norāda, ka šis Krievijas naratīvs arī tiešā veidā grauj atsevišķus Kremļa amatpersonu mēģinājumus paust, ka Krievija ir gatava "uzsākt sarunas" par "mieru" ar Ukrainu, un vēl vairāk uzsver, ka vienīgais vēlamais kara iznākums Kremļa skatījumā ir pilnīga Ukrainas valsts un tautas iznīcināšana.

"Ne Ukraina, ne Rietumi nevar rēķināties ar sarunām ar Krieviju uz Krievijas noteikumiem, ja Krievijas nosacījumi paredz Ukrainas un tās tautas iznīcināšanu nākamo desmit gadu laikā," secina ISW analītiķi.

Dalies ar šo ziņu