Krievijas karavīriem frontē būs aizliegts izmantot telefonus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico

Krievijas parlaments trešdien pieņēmis likumu, kas nosaka sodu par personīgo mobilo telefonu un interneta izmantošanu frontē. Ukrainas atvērto avotu pētnieki norāda, ka jaunie ierobežojumi apgrūtinās sekošanu līdzi Krievijas spēku kustībai.

Likums paredz tādu ierīču aizliegšanu frontē, kas ļauj militārpersonām internetā glabāt vai nosūtīt videomateriālus, fotogrāfijas vai ģeolokācijas datus. Par šo pārkāpumu Krievijas karavīriem draudēs apcietinājums līdz 15 diennaktīm.

Tas arī paredz aizliegumu jebkādai informācijas noplūdei, kas varētu tikt izmantota Krievijas karavīru atrašanās vietas noteikšanai.

Jaunā likuma apstiprināšana seko Rietumvalstu ziņojumiem, kuros tiek paredzēti rekordaugsti Krievijas zaudējumi frontē. Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija aprēķinājusi, ka zaudējumi Jūlijā un Augustā varētu sasniegt tūkstoti karavīru dienā.

Pieaugot Krievijas cilvēkresursu zaudējumiem, pakāpeniski novērots arī pieaugošs iekšējais spiediens no krievu mātēm un sievām, kuras sauc pēc militārā personāla atgriešanās mājās. Maija mēnesī, sekojot neierastiem pretkara mītiņiem Maskavā, Kremlis par “ārzemju aģentu” pasludinājis kādas organizācijas līderi.

Tikmēr atvērto avotu analītiķi norada, ka jaunais likums varētu ietekmēt Krievijas militāro aktivitāšu izsekošanu. Ukrainas atvērto avotu aģentūra “Molfar”, kura analizē Krievijas aktivitātes kaujas laukā, norādījusi izdevumam “Politico”, ka viņi ir novērojuši pakāpenisku informācijas sarukumu, kas saistīta ar Krievijas aktivitātēm sociālajos tīklos.

“Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākumā situācija bija radikāli atšķirīga ar daudzām sociālo tīklu publikācijām no Krievijas armijas, kura nopludināja savas atrašanās vietas un cita veida sensitīvo informāciju. Likums, visticamāk, samazinās šādu datu pieejamību, bet armija nav vienīgais uzziņas avots no kaujas lauka. Vērtīga informācija nereti var tikt atrasta arī civilo personu sociālo tīklu kontos vai pat oficiālos avotos, piemēram, Krievijas Aizsardzības ministrija,” atklāj “Molfar” pētījumu vadītājs.

Jaunais likums aizliedz arī informācijas dalīšanos par civilajiem, kuri tikuši iesaukti militārajās apmācībās un tiem karavīriem, kas tikuši atvaļināti. Tāpat likums attiecas arī uz militārpersonu ģimenes locekļiem.

Dalies ar šo ziņu