Forbes: Putins pavēlējis atgūt Kurskas apgabalu līdz 1. oktobrim, krievi uzsākuši pretuzbrukumu

Konfliktu zonas
Forbes/UNIAN/Sargs.lv
Ukrainas karavīrs frontē
Foto: AFP/Scanpix

Šī gada 6. augustā negaidītā iebrukuma laikā aptuveni desmit bataljoni, kuru sastāvā bija līdz 400 Ukrainas bruņoto spēku karavīru katrā, pārvarēja aizsardzības līnijas gar Krievijas-Ukrainas robežu, kas robežojas ar Kurskas apgabalu Krievijā. Dažu nedēļu laikā pirms frontes stabilizēšanās ukraiņi apspieda slikti apmācītos Krievijas obligātā dienesta karavīrus un ieņēma ap 1000 kvadrātkilometru Kurskas apgabala teritorijas. Tagad Krievijas diktators Vladimirs Putins pavēlējis saviem spēkiem līdz 1. oktobrim atgūt zaudētās teritorijas un, kā liecina analītiķi, jau vakar, 11. septembrī, tika sākts krievu spēku pretuzbrukums.

Kā raksta "Forbes", Ukrainas spēku īstenotā operācija bija trieciens Krievijas diktatora Vladimira Putina autoritātei. Viņš pavēlējis saviem spēkiem izsist Ukrainas bruņotos spēkus no Kurskas apgabala. "Šī operācija izdarīja spiedienu uz Putinu," pauda Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džons Hīlijs.

Nobijies Putins pavēlēja savai armijai atgūt Kurskas apgabalu līdz 1. oktobrim. Trešdien, 11. septembrī, Krievijas spēki sāka pretuzbrukumu gar Ukrainas ieņemtās teritorijas rietumu robežu. "Krievijas pretuzbrukums, lai izdzītu ukraiņus no Kurskas apgabala, oficiāli ir sācies," vakar vēstīja Somijas analītiķis Jonis Askola.

Krievijas spēki ir uzbrukuši Snagoskai — ciemam uz dienvidiem no Seimas upes, dažus kilometrus uz ziemeļiem no robežas. Galvenajā uzbrukumā piedalījās vismaz astoņi tanki un cita bruņutehnika no Krievijas 51. gaisa desanta pulka. Dažas stundas pēc pretuzbrukuma ciematā vēl turpinājās cīņas.

"Situācija mūsu grupas kreisajā flangā pie Kurskas ir saasinājusies," norāda Ukrainas analītiķu grupa “Deep State”. Tajā pašā laikā atsevišķa Krievijas vienība devās uz Ulanoku, Ukrainas armijas labo flangu Kurskas apgabalā.

Nav skaidrs, kā krievi nokļuva Snagoskā. No Krievijas kontrolētās teritorijas uz ciemu var nokļūt pa diviem ceļiem: no ziemeļrietumiem pāri Seimas upei vai pa sauszemi no kaimiņu pilsētas Korenovas. Pēdējais variants šķiet ticamāks, jo Ukrainas karavīri iznīcinājuši visus pastāvīgos tiltus pāri Seimai Kurskā, kā arī iznīcinājuši lielāko daļu vai visus pontonu tiltus, ko krievi šajā apgabalā uzbūvēja.

Sarežģīta situācija ukraiņiem sarežģītā laikā

Ģenerālštābs Kijivā ļoti riskēja, dodot pavēli uzbrukt Kurskas apgabalam. Doneckas apgabalā Austrumukrainā spēcīgā Krievijas 2. armija nepārtraukti virzās uz Pokrovsku — galveno Ukrainas atbalsta punktu, kas atrodas pie nozīmīgām piegādes līnijām.

Ukrainas aizstāvjiem ap Pokrovsku ir četri pret viens spēku attiecība ar ienaidnieku — un nesen viņi zaudēja savu labāko brigādi. Kaujās nogurdinātā 47. mehanizētā brigāde beidzot atkāpās no frontes līnijas pēc 15 mēnešiem nepārtrauktas cīņas.

“Lemjot, ko darīt ar saviem spēkiem, ģenerālštābs Kijivā uzskatīja, ka Kurskas apgabala ieņemšana ir tā vērta, lai zaudētu daļu Doneckas apgabala," raksta Forbes.

Lai gan Ukrainas ģenerāļi turēja vairākas brigādes rezervē Pokrovskas aizsardzībai — un šīm brigādēm nesen izdevās palēnināt, lai arī ne pilnībā apturēt krievu virzību — viņi nosūtīja lielāko daļu savu labāko brīvo spēku un tehniku uzbrukumam Kurskas apgabalā, tostarp elitārās desanta uzbrukuma brigādes ar to Rietumos ražotajiem tankiem un kājnieku kaujas mašīnām.

Tagad šie ukraiņi Kurskā atrodas tālu no savām apgādes līnijām, kas stiepjas caur Sumu apgabalu.

Frontes līnija mainās

Saskaņā ar Ukrainas analītiķu grupas Aizsardzības stratēģiju centrs vērtējumu, krievi ir atguvuši Ulanoku, kas atrodas ukraiņu ķīļa labajā pusē. Taču tajā pašā laikā Ukrainas karaspēks dienvidrietumos no Snagoskas, ķīļa kreisajā pusē, uzbrūk, kaut gan Snagoska riskē atgriezties Krievijas kontrolē.

Vienlaikus krievi turpina sašaurināt Ukrainas aizsardzību ap Pokrovsku. "Situācija Pokrovskas dienvidu sektorā joprojām ir ārkārtīgi sarežģīta. Ienaidniekam šajā virzienā ir skaitlisks pārsvars," norādīja Aizsardzības stratēģiju centrs.

Piecas nedēļas pēc Ukrainas iebrukuma Kurskas apgabalā joprojām ir diskutabli, vai Ukrainas lēmums par iebrukumu bija pareizs. Ja ukraiņi noturēs Kursku, iespējams, viņi varēs apmainīt šo apgabalu nākotnes miera sarunās. Bet, ja viņi tiks sagrauti Krievijas pretuzbrukumos un zaudēs Kursku, ko viņi iegūs?

"Ir skaidras divas lietas. Ukraiņiem ir jāstiprina sava frontes līnija austrumos, un viņi centīsies noturēt teritoriju Kurskas apgabalā," sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs.

Dalies ar šo ziņu