Ukrainas "cietoksnim" Vuhledarai draud nonākšana okupantu rokās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Forbes/UNIAN/LETA/INTERFAX-UKRAINA
Ukrainas karavīri
Foto: AP/Scanpix

Vuhledarai Doneckas apgabalā, kas kopš kara sākuma bijusi gluži kā neieņemams cietoksnis, draud nonākšana okupantu rokās, jo Ukrainas bruņoto spēku 72. mehānizētā brigāde, kas aizstāvējusi šo pilsētu divus gadus bez pārtraukuma, ir uzsākusi atkāpšanos, apgalvo “Forbes” analītiķis Deivids Ekss.

Savā apskatā analītiķis norāda, ka pēdējais uzbrukums Vuhledarai trešdienas rītā, atšķirībā no daudziem iepriekšējiem mēģinājumiem, šķiet, bijis veiksmīgs. Kā ziņoja Ukrainas militāro analītiķu grupa Frontelligence Insight, situācija Vuhledarā ir kritiska, un, visticamāk, ir sācies pēdējais pilsētas aizsardzības posms.

“Izskatās, ka pagājušajā nedēļā, kad Krievijas spēki sāka apdraudēt pilsētas flangus, 72. mehanizētā brigāde, kurā ir aptuveni 2000 karavīru, bruņota ar T-64 tankiem, BMP-2 kājnieku kaujas mašīnām un M-109 haubicēm, sāka pakāpeniski atkāpties uz drošākām pozīcijām,” raksta Deivids Ekss.

Vuhledaras nozīme abām pusēm ir diskutabla, norāda analītiķis. Pilsēta kalpo kā atbalsta pozīcija stūrī, kur austrumu fronte satiekas ar dienvidu fronti, taču iespējams, ka Bogojavļenka, kas atrodas dažus kilometrus uz ziemeļiem, varētu pildīt līdzīgu lomu. Viņš piebilst, ka Bogojavļenka, visticamāk, būs rezerves bāze, uz kuru varētu atkāpties 72. mehanizētā brigāde no Vuhledaras.

“Lai gan Krievijas spēki visā frontes līnijā ir pārslogoti, ukraiņu spēki, kuri ir skaitliski mazāki, ir vēl vairāk noslogoti. Ukrainas aizsardzība austrumos jau bija uz sabrukuma robežas pirms tam, kad Kijivas ģenerālštābs pagājušajā mēnesī pavēlēja sākt uzbrukumu pāri robežai Kurskas apgabalā. Tagad aizsardzība sabrūk vēl straujāk," secina Deivids Ekss.

Jau iepriekš analītiķi no DeepState vēstīja, ka krievu spēki mēģina ielenkt Vuhledaru. Eksperti norāda, ka viens no iemesliem ir atteikšanās veikt 72. mehanizētās brigādes rotāciju, kura jau gandrīz divus gadus aizstāv pilsētu un tās apkārtni.

Vienlaikus ISW analītiķi uzskata, ka Vuhledaras ieņemšana diez vai būtiski mainīs uzbrukuma gaitu Doneckas apgabalā, jo Vuhledara nav īpaši svarīgs loģistikas centrs. Turklāt okupanti jau kontrolē lielāko daļu galveno ceļu, kas ved uz pilsētu.

Tikmēr "Radio Brīvība" ēterā Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku rezervistu padomes priekšsēdētājs Ivans Timočko skaidroja, ka ienaidnieks cenšas virzīties uz priekšu flangos, jo tur nav pilsētapbūves, kur Ukrainas spēki varētu turēt aizsardzību.

Krieviem "ir daži panākumi. Bet es tiešām negribētu, lai visu saistītu ar Vuhledaras aplenkšanu. Vuhledara pat šobrīd nav operatīvā aplenkumā. Jā, cīņa par pilsētu ir ļoti sīva. Bet mums ir jānošķir ielenkšana un cīņa flangos", viņš paskaidroja.

Dalies ar šo ziņu