ASV un Irāka paziņo par OIR spēku, kas nodrošināja ISIS sakāvi Irākā, izvešanu no reģiona

Konfliktu zonas
Sargs.lv
OIR
Foto: Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) un ASV koalīcijas spēku mācības operācijā Inherent Resolve (OIR)/Foto: AFP/Scanpix

ASV un Irākas valdības šomēnes paziņoja par Operation Inherent Resolve (OIR) spēku izvešanu no Irākas, lemjot operāciju Irākā izbeigt nākamo 12 mēnešu laikā, bet Sīrijā nākamo divu gadu laikā. Kopš operācijas uzsākšanas 2014. gadā koalīcijas spēki vairāk nekā 30 dalībvalstu sastāvā ir panākuši ISIS teritoriālo sakāvi 2017. gadā Irākā un 2019. gadā Sīrijā. Šobrīd OIR piedalās arī viens Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virsnieks, tikmēr bruņoto spēku karavīri ASV gaisa spēku bāzē Irākā, Erbilā rotācijas kārtībā piedalās kopš 2016. gada.

ASV un Irākas valdības paziņojums par OIR spēku izvešanu nācis klajā šā gada 27. septembrī. Lemts, ka operācija Irākā tiks izbeigta nākamo 12 mēnešu laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2025. gada septembra beigām. Savukārt plānots, ka koalīcijas operācija Sīrijā turpināsies līdz 2026. gada septembrim. Šī vēsturiskā transformācija iezīmē vienu desmitgadi ASV koalīcijas militārajā operācijā Irākā. Operācijas transformācijas rezultātā plānota koalīcijas operācijas pāreja uz divpusējā sadarbībā balstītu valstu un Irākas sadarbību.

ASV un Irāka atzīst, ka ISIS joprojām ir nozīmīgs reģionāls drauds, un ir apņēmušās turpināt darbu, lai nodrošinātu ISIS sakāvi ilgtermiņā. Irāka plāno arī turpmāk sadarboties ar ASV un citām koalīcijas dalībvalstīm, lai nepieciešamības gadījumā veidotu divpusējas drošības attiecības.

Irāka uzsver, ka oprācijas transformācijas rezultātā plānotais divpusējās partnerības atbalsts ir būtisks, lai nodrošinātu, ka ISIS teroristu radītie draudi Irākā neatgriežas. Tikmēr Irākas premjerministrs Mohameds Šia uzskata, ka OIR koalīcijas dalībvalstis Irākā desmit gadu laikā ir sniegušas lielu ieguldījumu un veiksmīgi sekmējušas pretošanos islāma kaujinieku grupējumam “Islāma valsts”.

Irāka pateicas ASV vadītajai koalīcijai par atbalstu, kas sniegts Irākas drošības spēkiem visu desmit operācijas gadu laikā, stājoties pretī ISIS un nodrošinot grupējuma teritoriālo sakāvi Irākā.

Kopš operācijas uzsākšanas 2014. gadā koalīcijas spēki vairāk nekā 30 dalībvalstu sastāvā ir panākuši ISIS teritoriālo sakāvi 2017. gadā Irākā un 2019. gadā Sīrijā. Tāpat OIR spēki palīdzējuši Irākai un Sīrijai no ISIS okupācijas atgūt vairāk nekā 108 779 kvadrātkilometru lielu teritoriju un no genocīda pasargāt aptuveni 8 miljonus cilvēku, tostarp neaizsargātas etniskās un reliģiskās minoritātes.

OIR spēku sastāvā ir arī Nacionālo bruņoto spēku virsnieki. Latvija koalīcijai sākotnēji pievienojās politiski 2014. gadā, paužot atbalstu tās darbībām, savukārt štāba virsniekus ASV gaisa spēku bāzē Irākā, Erbilā nodrošina kopš 2016. gada. Šobrīd Erbilā atrodas viens NBS virsnieks.

Latvijas atbalsts OIR apliecina gan politisko, gan militāro solidaritāti stratēģiski nozīmīgajam partnerim ASV. Tāpat dalība sniedz ieguldījumu arī NBS attīstībā.

Latvijai nacionālais mandāts dalībai OIR ir līdz 2026. gada 1. februārim. Nacionālie bruņotie spēki plāno atbalstīt operāciju, tik ilgi, cik koalīcijas uzdevumu izpildei tas būs nepieciešams, protams, ņemot vērā paredzamās izmaiņas.

2014. gada 25. jūnijā ANO Ģenerālsekretārs saņēma Irākas valdības rakstisku aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu teroristiskās organizācijas “Islāma valsts” (ISIL/Da’esh) apkarošanai.

Reaģējot uz Irākas aicinājumu, ASV iniciatīvas rezultātā 2015. gada 20. novembrī ANO Drošības padomē tika pieņemta rezolūcija, kurā ANO dalībvalstis tiek aicinātas spert visus nepieciešamos soļus, lai pastiprinātu un koordinētu centienus teritorijās, kas atrodas ISIL/Da’esh kontrolē Sīrijā un Irākā, lai novērstu un apturētu ISIL/Da’esh teroristiskos aktus, izveidojot starptautiskās koalīcijas militāro operāciju Inherent Resolve. Operācija fokusējas uz apmācības, padomu došanas, atbalsta un izlūkinformācijas apmaiņas uzdevumiem.

Dalies ar šo ziņu