Šogad rezervistu apmācības kursam pieteicies rekordliels skaits – teju 600 kandidāti

Latvijā
Sargs.lv
Rezerves karavīru apmācību kurss 2022. gadā
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rezervistu pamatapmācību kurss šogad piesaistījis rekordlielu kandidātu skaitu – 581 cilvēku. Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Aigars Eglītis atklāj, ka no šiem kandidātiem atlasi līdz šim izturējuši 217 kandidāti, un gaidāms, ka viņiem pievienosies vēl aptuveni 20 pilsoņu.

Pulkvežleitnants A. Eglītis uzsver, ka šogad apmācības kursā kopumā piedalīsies rekordliels skaits cilvēku, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. “Šogad mums ir pārsniegti visi rekordi. Pagājušā gadā kursu pabeidza 76 cilvēki un 2022. gadā 166, un pirms tam aktivitāte bija ļoti zema - tikai 20 līdz 30 cilvēki,” stāsta pulkvežleitnants.

Vecuma grupā no 51 līdz 55 gadiem atlasi izturējuši 38 kandidāti, savukārt vecumā no 56 līdz 60 gadiem atlasi izturējuši septiņi, vidējais kandidātu vecums, kā atklāj pulkvežleitnants, ir aptuveni 30 gadi.

Pamatapmācības kurss notiks Kājnieku skolā Alūksnē no 27. jūlija līdz 17. augustam, taču kā intervijā atzīst Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks: “Alūksnes maksimālā kapacitāte ir 250 cilvēki, nu praktiski mēs būsim uz robežas.”

Pulkvežleitnants A. Eglītis arī norāda, ka 27. jūlijā tiks izvietoti seši mobilizācijas punkti dažādās Latvijas vietās, kur ieradīsies kandidāti, lai tālāk tiktu transportēti uz Alūksni. Viņš norāda, ka tajā dienā tiks pārbaudītas mobilizācijas centru izvēršanas spējas, lai mobilizētu lielu skaitu cilvēku.

Rezervistu pamatapmācību kurss pirmo reizi tika rīkots 2018. gadā. Kā atminas pulkvežleitnants, toreiz sākotnējā interese bija neliela, un kurss ilga piecas nedēļas. Saprotot, ka cilvēkiem ir sarežģīti izņemt piecu nedēļu atvaļinājumu, kurss tika saīsināts uz trim nedēļām, un, kā atzīst pulkvežleitnants, tas palielināja dalībnieku skaitu.

Jautājot, kādēļ šogad ir tik liela sabiedrības aktivitāte un interese pieteikties šajos kursos, pulkvežleitnants A. Eglītis skaidro, ka šogad intensīvi strādāts visos virzienos – gan no Aizsardzības ministrijas, gan no paša ministra Andra Sprūda puses, kā arī apmācība kļuvusi atpazīstamāka sabiedrībā.

“Informācija tiek izplatīta no mutes mutē, un arī sabiedrībā pazīstami cilvēki to atbalsta. Piemēram pagājušajā gadā kursu izgāja Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs. Tāpat interesi ir veicinājusi situācija Ukrainā, kas mudinājusi cilvēkus iegūt jaunas zināšanas,” viņš secina.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka tagad interesentiem ir iespēja pieteikties rezerves karavīru pamatapmācību kursam ziemas periodā līdz šā gada 29. novembrim vienotajā rekrutēšanas platformā “klustikaravirs.lv” tiešsaistē aizpildot pieteikuma anketu. Tas tiks organizēts 2025. gadā ziemas periodā no 8. februāra līdz 1. martam, un pieteikties var visi Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Dalies ar šo ziņu