"Sargs.lv" skaidro: kāpēc atlasē pēc nejaušības principa varēs iesaukt arī brīvprātīgos rezervistus

NBS
Sargs.lv
Karavīri vingrinājumā "Berešu maršs"
Foto: Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija līdz 15. jūnijam aicina pieteikties jauniešus brīvprātīgam dienestam valsts aizsardzības dienestā. Ja līdz attiecīgajam datumam vajadzīgais un pārbaudes izturējušo topošo karavīru skaits netiks savākts, notiks jau otrā atlase pēc nejaušības principa. Šajā rakstā portāls “Sargs.lv” skaidro, kāpēc iesaukšanas pavēstes varēs saņemt arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Brīvprātīgo rezervistu apmācības kursa absolventi un jaunieši, kuri nule iestājušies Zemessardzē.

Valsts aizsardzības dienesta likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam.

Image
VAD karavīru zvēresta došanas ceremonija Ādažu bāzē
Foto: VAD karavīru zvēresta došanas ceremonija Ādažu militārajā bāzē / Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija
Arī jauniešus, kuri pēc 18 gadu sasniegšanas vai gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas izvēlējušies dienēt Zemessardzē, vai apguvuši rezervistu militārās pamatapmācības kursu, saskaņā ar Valsts aizsardzības dienesta likumu, var iesaukt valsts aizsardzības dienestā pēc nejaušības atlases principa.

Pašreizējais tiesiskais regulējums negarantē Zemessardzē dienējoša pilsoņa palikšanu dienestā uz VAD izpildei atbilstošu laika posmu, ja pilsonis tiek atlasīts pēc nejaušības principa 11 mēnešu ilgam dienestam. Vienlaikus Aizsardzības ministrija aicina jauniešus, kas nav pakļauti atlasei pēc nejaušības principa, nepārtraukt un turpināt savu dienestu Zemessardzē. Savukārt tie jaunieši, kas ir iesaukšanas vecumā – gada laikā pēc 18 gadu sasniegšanas un gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas – tiek aicināti brīvprātīgi pieteikties piecu gadu dienestam VAD Zemessardzē, nodrošinot, ka pēc piecu gadu ilga dienesta Zemessardzē viņiem tiek apliecināta arī VAD izpilde.

Image
VAD karavīru zvēresta došanas ceremonija Gaisa spēku bāzē Lielvārdē
Foto: VAD karavīru zvēresta došanas ceremonija Gaisa spēku bāzē Lielvārdē / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
Brīvprātīgo rezervista militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatu kursā rezervists trīs nedēļu laikā iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas apmācība, normatīvie akti, lauka administrācija, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās, sakaru apmācība un medicīna. Šis kurss iegūto prasmju ziņā nav pielīdzināms valsts aizsardzības militārajam dienestam 11 mēnešu garumā, kas ļauj karavīru pēc atvaļināšanas ieskaitīt augstas gatavības rezervē.

No valsts aizsardzības militārā dienesta atvaļināto rezerves karavīru piecus gadus pēc valsts aizsardzības militārā dienesta pabeigšanas var iesaukt uz kārtējām militārajām mācībām reizi gadā uz laiku līdz septiņām dienām.

Uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram par katru militāro mācību dienu izmaksā kompensāciju no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Image
VAD karavīru  vecāku un tuvinieku diena NBS Štāba bataljonā
Foto: VAD karavīru vecāku un tuvinieku diena NBS Štāba bataljonā / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienests ir daļa no visaptverošas valsts aizsardzības, lai stiprinātu Latvijas aizsardzības spējas. Krievija ir bijis ilgstošs drauds Latvijas drošībai, un Krievijas izvērstais pilna mēroga karš Ukrainā ir būtiski mainījis Eiropas drošības vidi.

Latvijas valsts attīstība un drošība ir cieši saistīta ar kopējo sabiedrības vienotību un gatavību aizstāvēt savu valsti. Valsts aizsardzības dienests sniedz iespēju pilsoņiem iegūt zināšanas un sapratni par valsts aizsardzību, uzlabot individuālās rīcībspējas, kā arī piedalīties valsts aizsardzības stiprināšanā.

“Sargs.lv” atgādina, ka līdz 15. jūnijam jaunieši var pieteikties valsts aizsardzības dienesta nākamajam iesaukumam, kura izpilde sāksies 2024. gada janvārī. Karavīri dienestu varēs veikt NBS Štāba Bataljonā Rīgā, NBS Gaisa spēku bāzē Lielvārdē, kā arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kājnieku bataljonā, kur dienesta izpilde noris NBS Kājnieku skolā Alūksnē.

Piesakoties dienestam brīvprātīgi, jaunieši iegūst ne tikai neatsveramu militāru pieredzi, bet arī lielāku ikmēneša kompensāciju par dienestu (600 eiro), kā arī iespējas pēc dienesta beigām uzsākt bezmaksas studijas visās valstij piederošajās augstākajās izglītības iestādēs, ja karavīra iepriekš vidusskolā iegūtās zināšanas atbilst attiecīgās augstskolas noteiktajiem uzņemšanas kritērijiem.

Dalies ar šo ziņu