Pasākuma "Esi zinošs, esi drošs!" laikā Siguldas jaunieši stiprina savas zināšanas par drošību

Latvijā
Sargs.lv
Siguldas novada domes rīkotais pasākums "Esi zinošs, esi drošs!"
Foto: "Sargs.lv"

Piektdienas pusdienlaikā uz Siguldas pilsētas Svētku parku no malu malām plūst dažāda vecuma skolēni. Mazākos grupiņās ved skolotājas, bet vecāko klašu skolēni bariņiem dodas paši. Šeit jau septīto gadu pēc kārtas bērniem un jauniešiem notiek izglītojošs drošībai veltīts pasākums “Esi zinošs, esi dross!”, kurā iespējams uzzināt pilnīgi visu ne tikai par savu individuālo, bet arī valsts drošību. Kā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais šāda veida pasākumi Siguldā ir jau ierasti un ik gadu tie pulcē arvien vairāk un vairāk interesentu. Šogad pasākuma mērķis – stiprināt sabiedrības gatavības kultūru.

Pasākumā “Esi zinošs, esi drošs!” kopumā piedalās 18 dalībnieki no dažādiem dienestiem un kritiskās infrastruktūras kompānijām.

 Gāzes sadales tīkla uzņēmuma  “Gaso” stendā iespējams uzzināt – par drošu rīcību ar gāzes iekārtām, bet elektrosadales tīkla operatora “Sadales tīkls” ekspozīcijā – par elektrodrošību. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta teltī – iespējams atkārtot zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā.

Tomēr īpašu interesi bērnu un jauniešu vidū raisīja dažādu Aizsardzības un iekšlietu nozares dienestu stendi. Valsts robežsardzes un Valsts policijas darbinieki demonstrēja gan tuvcīņas paņēmienus, gan dienesta suņu darbu. Nacionālos bruņotos spēkus pārstāvēja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 27. kājnieku bataljona un 54. kaujas atbalsta bataljona zemessargi un karavīri, kā arī sabiedrotie no NATO daudznacionālās brigādes. Tāpat savu tehniku izrādīja un par ugunsdrošību stāstīja gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Siguldas posteņa darbinieki gan Inčukalna brīvprātīgie ugunsdzēsēji.

Image
Pasākums "Esi zinošs, esi drošs!" Siguldā
Foto: Pasākums "Esi zinošs, esi drošs!" Siguldā / "Sargs.lv"
Apmierināti ar pasākuma “Esi zinošs, esi drošs!” redzēto bija paši bērni. Uz sarunu “Sargs.lv” aicināja pašus jaunākos – Inčukalna pamatskolas sagatavošanas grupiņas audzēkņus. Uz jautājumu, vai redzētais patika, visi kā viens atbild ar skaļu “Jā”. Kāds uzzinājis, ka nekādā gadījumā nedrīkst aizskart atkailinātus vadus, kāds apskatījis ugunsdzēsēju mašīnu, bet cits izdomājis, ka pieaugot, gribēs kļūt par karavīru.

Bērnu audzinātāja Ausma Kronberga sarunā ar “Sargs.lv” uzsver – šādi izglītojošie pasākumi ir svarīgi visa vecuma bēriem. Kā to pierādījusi pedagoģiskā prakse, par individuālās un sabiedrības drošības lietām, ar bērniem jārunā jau no agra vecuma.

Image
Foto: Pasākums "Esi zinošs, esi drošs!" Siguldā / "Sargs.lv"
Foto: Pasākums "Esi zinošs, esi drošs!" Siguldā / "Sargs.lv"
“Tam ir liels efekts. Minēšu piemēru – man pašai mājās reiz aizdegšanos pirtī izraisīja tur novietota svece, ko centos apdzēst ar ūdeni, bet mans mazdēls nāca klāt un teica, ka liesmas jādzēš ar smiltīm. Vaicāju – kāpēc, uz ko viņš atbildēja – mūs tā skolā mācīja,” savā pieredzē dalās A. Kronberga.

Viņa stāsta – viss redzētais un uzzinātais bērniem nepaliks tikai kā jautrs piedzīvojums, bet gan tiks pārrunāts nākamās nedēļas mācību nodarbībās.

Siguldas novada domes partneri pasākuma “Esi zinošs, esi drošs” organizēšanā ir Valsts policija, ar ko vairākus gadus iepriekš aizsākta sadarbība pasākuma rīkošanā. Kā stāsta pulkvežleitnante Nataļja Sedova, sākotnējais mērķis bijis preventīvi bērniem stāstīt par individuālo drošību un nepieciešamību ievērot likumus, taču domājot par drošību, nākusi apjausma, ka ar Valsts policijas dalību vien būs par maz. Tālab uz pasākumu aicināti gan citi dienesti, gan kritiskās infrastruktūras uzņēmumi, lai skats uz drošības jautājumiem būtu daudz plašāks.

Image
Foto: Pasākums "Esi zinošs, esi drošs!" Siguldā / "Sargs.lv"
Foto: Pasākums "Esi zinošs, esi drošs!" Siguldā / "Sargs.lv"
“Bērni ir neaizsargāti. Vienlaikus bērni ir kā atvērta grāmata. Mēs drošības pamatus viņiem varam ielikt apziņā jau no bērnības. Mēs bērniemskaidrojam, ka ir jāievēro gan likumi, gan mēģinām tos iemācīt, kā droši strādāt ar elektrību vai gāzi. Mēs gribam, lai bērni šīs lietas sāk apzināties jau no bērnudārza klases,” viņa sacīja.

Savukārt Zemessardzes stendā bērni varēja apskatīt ne tikai zemessargu bruņojumu, bet arī uzzināt - kas ir sprādzienbīstamie priekšmeti, kā tie var izskatīties un ko ar tiem nekādā gadījumā nedrīkst darīt.

Sarunā ar “Sargs.lv” Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 27. kājnieku bataljona civilmilitārās sadarbības speciāliste vecākā zemessardze Solveiga Leitlande uzsvēra ikviena sabiedrības locekļa atbildību visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas iedibināšanā. Tāpēc Siguldas novada domes rīkotā akcija “Esi drošs, esi zinošs!” lieliski sasaucas ar Zemessardzes moto: “Mana Latvija – mana atbildība!”

“Jaunatne - tā ir nākamā paaudze. Tā vienlaikus ir arī jauna domāšana. Ja cilvēki no agrīnas bērna kājas būs pieraduši domāt par drošības un atbildības jautājumiem, ja viņos būs apziņa, ka ikviens cilvēks ir daļa no Latvijas, turklāt - būt Latvijai - ir arī viņu katra atbildība, tad šāda veida domāšanas un izpratnes saknes būs ielaistas dziļi zemē,” viņa sacīja.

Tikmēr Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais stāsta, ka pēdējo piecu gadu laikā sabiedrības interese par dalību akcijā “Esi drošs, esi zinošs!” tikai pieaug. Ik gadu tas pulcē arvien vairāk dalībnieku un siguldiešu, kuri nāk smelties zināšanas par savu individuālo un kolektīvo drošību. Šogad, līdztekus bērnu un jauniešu izglītošanai paredzētas arī dažādas tematiskās lekcijas pieaugušajiem, piemēram, par kiberdrošību.

Kā atzīst K. Zaļais – pieprasījums pēc šāda veida pasākuma vairs nav tikai novada centrā – iedzīvotāji tādu pašu pieprasa rīkot arī citās Siguldas novada vietās.

Vaicāts - kā vērtēt pašu siguldiešu gatavības kultūru, K. Zaļais atzīst – pēdējā laikā uz to tiek strādāts pastiprināti.

“Mēs tuvākajā laikā pievērsīsimies ēku pagrabu sakārtošanai. Mācīsim iedzīvotājiem - kā tos savest kārtībā.  Rīkosim akcijas, lai no tiem izvāktu un aizvestu atkritumus. Tāpat mēs testēsim dažādas apziņošanas platformas, lai tās pielāgotu tieši mūsu novada vajadzībām. Ikdienā - turpināsim stāstīt par 72 stundu somu kā gatavības simbolu,” uzsver novada domes priekšsēdētāja vietnieks.

Siguldas novada domes, Valsts policijas un citu dienestu kopīgi rīkotā akcija “Esi zinošs, esi drošs!” Siguldā tracicionāli tiek rīkota jau septīto gadu.

Dalies ar šo ziņu