AS "Sadales tīkls" mācībās speciālisti stiprina elektrotīkla uzturēšanas prasmes militāras krīzes apstākļos

Latvijā
Sargs.lv/Jānis Klāks
AS "Sadales tīkls" organizētās profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības
Foto: AS "Sadales tīkls" organizētās profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šonedēļ kinopilsētā "Cinevilla" aizvadītas jau 14. ikgadējās AS "Sadales tīkls" profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības. Apzinoties situāciju reģionā, tās šogad pirmoreiz organizētas, inscenējot militāra iebrukuma klātbūtni – ar mērķi stiprināt elektrospeciālistu prasmes strādāt šādas krīzes apstākļos. Mācībās piedalījās ap 450 dalībnieku no visas Baltijas.

Mācībās tika inscenēta militāra iebrukuma situācijas klātbūtne. Par to liecināja atskaņotā trauksmes sirēna, ar kuru tika atklātas mācības. Atbilstoši situācijas aprakstam mācību dalībniekiem bija jāpārbauda orientēšanās prasmes, vadoties pēc ģeogrāfiskām koordinātēm, elektrotīkla stāvokļa novērtēšanas un bojājumu novēršanas prasmes, bezpilota lidaparātu vadības prasmes un tā  pielietošanas iespējas krīzes situācijā. Tāpat tika trenētas arī iemaņas pirmās palīdzības sniegšanā gan sev, gan citiem ievainotajiem. Arī dažādi atjautības uzdevumi palīdzēja pilnveidot savstarpējas sadarbības prasmes, reakcijas ātrumu un atmiņu.

"Šajās mācībās mēs tiekamies jau 14. reizi. Tehnoloģijas nepārtraukti attīstās, tāpēc ir svarīgas šādas mācības, kurās komandas pilnveido savu darbu ar jaunākajām metodēm un tehniskajiem risinājumiem. Elektrotehniskās ietaises ir kritiskā infrastruktūra, jo bez elektroenerģijas nekas nedarbojas. Mēs redzam, kas notiek Ukrainā, tāpēc mēs sadarbojamies ar Zemessardzi, lai apgūtu zināšanas rīcībai militārā apdraudējuma laikā. Sadarbība mācībās un pēc tam ikdienā ir veiksmes atslēga, lai sasniegtu šo mērķi," portālam "Sargs.lv" sacīja AS "Sadales tīkls" valdes loceklis un tehniskais direktors Raimonds Skrebs.

Portāls “Sargs.lv” novēroja, ka dalībniekus visvairāk ieinteresēja uzdevums 20kV gaisvadu līnijā, kur bija nepieciešams uzrāpties elektrības stabā un pēc tam ar karabīnes palīdzību pa virvi ielaisties kinopilsētas vilciena vagonā, lai tur turpinātu uzdevuma veikšanu.

Image
AS "Sadales tīkls" organizētās profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības
AS "Sadales tīkls" organizētās profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Mācībās piedalījās gan "Sadales tīkla" darbinieki, gan arī citu Latvijas energokompāniju darbinieki, kā arī viesi no Baltijas valstu enerģētikas uzņēmumiem.

Kā katru gadu, tiesneši vērtēja speciālistu tehnisko precizitāti un komandas sadarbību, īpašu uzmanību pievēršot darba drošībai militāras krīzes apstākļos.

"Mēs zinām, ka elektrība ir bīstama lieta, tapēc ikdienā montieri ievēro dažādus drošības nosacījumus. Šajās mācībās mēs apgūstam arī iemaņas paaugstināta stresa un ārkārtas situācijas apstākļos. Mums ir jāspēj rīktoties arī militāra apdraudējuma gadījumā, kad, piemēram, jāatjauno elektropadeve kritiskajai infrastruktūrai. Mēs saprotam, ka "X stundā" armijai būs ļoti daudz izaicinājumu, tāpēc mēs esam nolēmuši, ka paši aizsargāsim savu kritisko infrastruktūru. Mūsu Zemessardzes vienībā šobrīd ir vairāk nekā 40 darbinieki, taču vairāki citi ir izrādījuši interesi par pievienošanos," atzina zemessargs, AS "Sadales tīkls" valdes loceklis un attīstības direktors Vīgants Radziņš.

Paralēli tehnisko speciālistu mācībām "Cinevillā" norisinājās arī diskusija, kurā aizsardzības jomas eksperti dalījās ar ieteikumiem, kā sagatavot sevi un savu ģimeni krīzes situācijai un ko iekļaut 72 stundu somā.

Image
AS "Sadales tīkls" organizētās profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības
AS "Sadales tīkls" organizētās profesionālās elektromontieru un citu enerģētikas jomas speciālistu mācības Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Uzturot ciešu sadarbību ar Zemessardzi, "Sadales tīkls" iedrošina ikvienu darbinieku apdomāt iespēju pievienoties dienestam, kā arī uzņēmumā veido Zemessardzes apakšnodaļu. Patlaban jau vairāki desmiti "Sadales tīkla" darbinieku ir arī zemessargi.

Teritorijā visu dienu bija pieejama arī Zemessardzes rekrutēšanas telts, kurā Latvijas pilsoņi vēlēšanās gadījumā varēja aizpildīt pieteikumu par pievienošanos dienestam. Patlaban jau vairāki desmiti "Sadales tīkla" darbinieku ir arī zemessargi, un turpinās darbs pie Zemessardzes apakšnodaļas izveides uzņēmumā.

Dalies ar šo ziņu