“Sargs.lv” reportāža: Rīgas Teikas vidusskolā tiek uzņemts rekordliels brīvprātīgo rezervistu skaits

Militārās mācības
Sargs.lv
rezervisti
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Portāls Sargs.lv šodien devās uz vienu no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) izvērstajiem mobilizācijas centriem Rīgas Teikas vidusskolā, kur reizē ar mobilizācijas mācībām notiek arī rezervistu militārās pamatmācības kursantu uzņemšana. Lai gan NBS mobilizācijas mācības un jaunu rezervistu uzņemšana notiek katru gadu, šogad tikusi uzstādīta jauna latiņa – uz vasaras kursu pieteicies rekordliels Latvijas pilsoņu skaits. Turklāt šogad Rīgas Teikas vidusskolā, NBS mobilizācijas mācību ietvaros, Medicīnas nodrošinājuma centrs (MNC) izvērsis arī medicīnas pārbaudes punktu.

Jau agri no rīta Rīgas Teikas vidusskolā norit aktīva rosība. Pie vidusskolas centrālajiem vārtiem mūs sagaida karavīri uniformās, kuri pieprasa personu apliecinošus dokumentus. Skolas pagalmā sapulcējies krietns skaits cilvēku, kuri šogad apņēmušies apliecināt savu patriotismu un drosmi, piesakoties trīs nedēļu garam rezervistu militārās pamatapmācības kursam.

Uzrunājām vienu no topošajiem rezerves karavīriem, fitnesa treneri Elīnu Avotiņu, kurai vēlme par pieteikšanos šim kursam parādījusies jau pirms diviem gadiem, tomēr civilā darba slogs to nav ļāvis piepildīt.

“Šajā pavasarī es sapratu, ka es to joprojām gribu izdarīt. Nevis tikai ķeksīša pēc, bet es to vēlos pati priekš sevis. Esmu runājusi ar daudziem rezerves karavīriem un dzirdējusi kā viņiem tur ir gājis, bet cita lieta ir iziet pašai tam visam cauri – iemācīties šaušanu, ieroča izjaukšanu un salikšanu,” saka E. Avotiņa.

Piesakoties šim kursam, E. Avotiņa atzīst, ka vēlas ne tikai vairot savas valsts drošību, bet arī pati iegūt jaunu pieredzi. “Esmu ļoti mērķtiecīgi noskaņota šeit daudz ko iegūt. Šeit ir arī dažas tādas Latvijā zināmas sejas, tā kā šim ir jābūt interesantam kursam,” viņa piebilst.

Image
Elīna Avotiņa Rīgas Teikas vidusskolā / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Elīna Avotiņa Rīgas Teikas vidusskolā / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā lielāko iespējamo morālo izaicinājumu kursa laikā E. Avotiņa min dzīvošanu mežā, jo tieši kukaiņi un dzīvošana dabā varētu radīt diskomfortu. Tomēr par spīti tam, viņa ir pārliecināta, ka šī ir tā reize, kad šo būs vērts darīt kopā ar visiem citiem topošajiem rezerves karavīriem. Šobrīd civilajā dzīvē E. Avotiņai ir vairāk brīvā laika nekā iepriekš, tādēļ piesakoties rezervistu militārās pamatapmācības kursam, viņa apsver iespēju nākotnē iestāties arī Zemessardzē.  

Topošo rezerves karavīru rinda uz reģistrācijas vietu ir tiešām gara. Ņemot vērā cilvēku apjomu, šogad Rīgas Teikas vidusskolas mobilizācijas centrā norit aktīvāka rosība nekā pērn. Ienākot pa centrālajām durvīm mūs sagaida Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks (RAC) majors Rihards Rozenbaums un Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Aigars Eglītis.

Image
Mobilizācijas centrā ierodas Latvijas pilsoņi, kuri pieteikušies rezerves karavīru brīvprātīgajai apmācībai / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Mobilizācijas centrā ierodas Latvijas pilsoņi, kuri pieteikušies rezerves karavīru brīvprātīgajai apmācībai / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Portālam “Sargs.lv” pulkvežleitnants Aigars Eglītis atklāj, ka tieši sarunas brīdī Latvijā ir izvērsti seši mobilizācijas centri, kuros tiek uzņemti Latvijas pilsoņi, kas pieteikušies rezervistu militārās pamatapmācības kursam. Rīgā tikuši izvērsti divi šādi centri, kamēr Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē pa vienam. NBS Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes personālam šogad darba ir bijis vairāk, jo tikušas saņemtas 581 pieteikuma anketas. Atlases posmā tika atlasīti 232 Latvijas pilsoņi, kuri bija derīgi dienestam.

“Rezervistu militārās pamatapmācības kurss tika uzsākts 2018. gadā. Sākotnēji kandidātu skaits, kas pieteicās šīm apmācībām, bija salīdzinoši neliels – aptuveni 20 līdz 30. Viens no iemesliem bija tāds, ka šī apmācība bija piecu nedēļu gara un tādēļ pāris gadus atpakaļ mēs to sašaurinājām līdz trīs nedēļām. Kopš tā laika kandidātu skaits ir pamazām pieaudzis. Protams, ka lielu lomu nospēlēja arī karš Ukrainā, bet šogad ir vēsturiski lielākais pieteikumu un atlasīto kandidātu skaits,” skaidro pulkvežleitnants.

Tomēr rezerves karavīru skaita pieaugums nav vienīgais NBS ieguvums, rīkojot šāda veida apmācības kursu. Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks arī norāda, ka daļa no kursa absolventiem turpina savas dienesta gaitas, iestājoties Zemessardzē, profesionālajā dienestā, kā arī uzsākot studijas Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā.

Sekojot cilvēku plūsmai, tālāk portāls “Sargs.lv” nonāca pie reģistrācijas un fotografēšanas punkta, kur topošie rezerves karavīri sniedza savus datus, lai noformētu dienesta apliecību. Šeit mēs uzrunājām Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieci Evu Juhņēviču, kura dienestam pieteikusies kopā ar savu māsu.

Image
Mobilizācijas centra reģistrācijas punkts / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Mobilizācijas centra reģistrācijas punkts / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Atklājot savu motivāciju pieteikties dienestam, E. Juhņēviča norāda, ka viņa izjūt atbildības sajūtu par savu valsti, tādēļ kļūšanu par rezerves karavīru viņa pamatoti dēvē par pilsoņa pienākumu.

“Ja es esmu fiziski un mentāli derīga dienestam, tad es uzskatu, ka man šis ir jādara. Man ir ļoti svarīgi būt aktīvai un atbildīgai pret savu valsti, pret saviem tuviniekiem un būtībā pašai pret sevi. Es teiktu, ka šis ir ļoti svarīgi ikvienam, jo īpaši jauniem cilvēkiem,” uzsver E. Juhņēviča.

Gluži kā visiem, kas no civilās dzīves ir uzdrīkstējušies iekāpt militārajā vidē, arī E. Juhņēvičai šis lēmums nāca caur pārdomām. “Piesakoties dienestam, es izvērtēju savas spējas un arī robežas. Tā mana motivācija ir arī saistīta ar manu iepriekšējo pieredzi dažāda mēroga nacionālajos pasākumos, kuri vienmēr ir bijuši ļoti kompleksi. Es ļoti ceru, ka tā mana pieredze šajā visā lielajā sistēmā var kaut kur noderēt,” viņa norāda.

Pēc dienesta apliecības noformēšanas rezerves karavīru kursantiem ir jādodas uz Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra (VALIC) izvērsto ekipēšanas punktu. Šeit kāds jaunietis jau piemēra lielo trīs dienu izdzīvošanas jeb Bravo somu un priecājas, ka tā ir daudz ērtāka, nekā izskatās. Par viņu iesmej kāds kungs, kurš liek viņam nogaidīt līdz pirmajam maršam.

Image
Topošie rezerves karavīri saņem ekipējumu / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Topošie rezerves karavīri saņem ekipējumu / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pāris telpas tālāk Medicīnas nodrošinājuma centra mediķi ir izvērsuši savu veselības pārbaudes punktu, kur, mācību nolūkos, tiek testēta viņu spēja ātri pārbaudīt cilvēku vispārējo veselības stāvokli. Šoreiz viņiem nav jānodrošina šīs spējas pa īstam, jo rezerves karavīri jau ir izgājuši medicīnisko komisiju.

“Šodien mūsu uzdevums ir notestēt, cik ātri mēs spējam izvērtēt veselības stāvokli vienam cilvēkam. Tāpat arī mums ir jāapgūst jaunie aparāti. Šeit viss notiek ātri un cilvēkam izejot no šīs telpas ir jāsaprot, vai viņš ir derīgs dienestam,” norāda mediķe.
Image
Medicīnas nodrošinājuma centra mediķi ir izvērsuši savu veselības pārbaudes punktu / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Medicīnas nodrošinājuma centra mediķi ir izvērsuši savu veselības pārbaudes punktu / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc reģistrēšanās un ekipējuma saņemšanas topošie rezerves karavīri tiks nogādāti Alūksnes kājnieku skolā, kur no 27. jūlija līdz 17. augustam viņi apgūs pamatapmācības kursu.

Pieteikties rezervistu apmācībai var gan sievietes, gan vīrieši – Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī, ir bez iepriekšējas sodāmības un ar atbilstošu veselības stāvokli.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka šobrīd interesentiem ir iespēja pieteikties rezervistu militārās pamatapmācības kursam ziemas periodā līdz šā gada 29. novembrim vienotajā rekrutēšanas platformā “klustikaravirs.lv” tiešsaistē aizpildot pieteikuma anketu. Tas tiks organizēts 2025. gadā ziemas periodā no 8. februāra līdz 1. martam, un pieteikties var visi Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Dalies ar šo ziņu