"Sargs.lv" reportāža: ar ātrā uzbrukuma uzdevumu noslēdzas šīs vasaras rezervistu militārā pamatapmācība

Militārās mācības
Sargs.lv
Rezervistu karavīrs
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rezervistu militārās pamatapmācības kursa trešā nedēļa ir noslēgusies ar kompleksā vingrinājuma izpildi. Vakar topošie rezerves karavīri saņēma pavēli izvērsties apvidū un ieņemt patruļbāzi. No šīs vietas viņiem bija jāveic patrulēšana, lai identificētu iespējamā pretinieka aktivitātes noteiktajā atbildības rajonā. Nakti viņi pavadīja mežā, uz maiņām apsargājot ieņemtās patruļbāzes perimetru, kamēr iespēlētais pretinieks veica provokācijas. Rītausmā karavīrus sagaidīja nākamais uzdevums – nodaļas līmenī jādodas jau ierastajā patruļā caur meža taku, taču šoreiz no slēpņa tika atklāta uguns. Reaģējot uz kontaktu, topošie rezerves karavīri ātrajā uzbrukumā neitralizē nelielo pretinieka grupu. Šāds bija rezervistu militārās pamatapmācības noslēguma kompleksais vingrinājums, kura norisei līdzi sekoja arī portāla “Sargs.lv” komanda.

Portāls “Sargs.lv” ieradās Alūksnē, poligona teritorijā ap plkst. 7:00 no rīta. Topošie rezervisti jau bija gatavi nākamā uzdevuma izpildei un uzmanīgi klausījās instruktoru norādījumos. Lai gan nogurums sejās bija manāms, morāle šeit bija augsta – biedri cits citu uzmundrināja un dalījās nakts sardzes novērojumos par pretinieka īstenotajām provokācijām.

Image
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nakts rutīnas laikā pretinieks, kuru iespēlēja instruktori, imitēja dažādas aktivitātes –  radīja dīvainas skaņas un veica šāvienus, lai uzturētu kursantu modrību pat smaga noguruma apstākļos. Ap perimetru bija izveidotas šaušanas pozīcijas, nosedzot visus iespējamos sektorus.

Pirms došanās nākamajā patruļā, “Sargs.lv” novēroja, cik rūpīgi topošie rezervisti ir ņēmuši vērā lauka kaujas iemaņās gūtās zināšanas. Neminot ne vārda, nodaļas komandieris ar žestu palīdzību deva komandu sagrupēties ierindā un uzsākt kustību. Ejot patruļgājienā kursanti kustībā sadalīja atbildības sektorus vien ar ieroča kustību norādot uz labo vai kreiso pusi. Ja kāda vieta apvidū šķita aizdomīga, kursanti ar roku žestu palīdzību pievērsa pārējo uzmanību.

Pēc aptuveni piecu minūšu gājiena atskanēja šāviens no labās puses, un nodaļa momentā pieplaka pie zemes. Pēc pretinieka identificēšanas nodaļa sniedza nospiedošo uguni, lai saprastu, vai ir iespējams gūt uguns pārsvaru pār slēpnī esošo pretinieku. Šoreiz nodaļas komandieris pieņēma lēmumu iznīcināt abus pretinieka strēlniekus, apejot tos no kreisās puses. Tas nozīmē, ka vienas nodaļas grupas uzdevums bija sniegt nospiedošo uguns atbalstu, kamēr otras nodaļas grupa veica pretinieka apiešanas manevru.

Image
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks

Pietuvojoties pretiniekam, grupa tika pamanīta, tādēļ tai nācās turpināt virzību ar “uguns un kustības” taktiku – kamēr viena grupas daļa šāva, otri veica trīs sekunžu pārskrējienu pretinieka virzienā. Šādi grupa turpināja virzību līdz granātas izmešanas attālumam. Kad tika izmesta granāta, tika uzsākta agresīvāka ātrā uzbrukuma fāze – tā saucamā “pūšana” jeb pretinieka tīrīšana no pozīcijām. Pēc veiksmīgas pretinieka neitralizēšanas nodaļa atkal sagrupējās riņķveida formācijā, lai veiktu reorganizāciju – pārskaitītu munīciju, fiksētu gūtos ievainojumus un pārbaudītu ekipējumu.

Pēc veiksmīga uzdevuma izpildes “Sargs.lv” uzrunāja vienu no kursantiem – Juri. Viņš pieteicās rezervistu militārās pamatapmācības kursam, jo pilna mēroga karš Ukrainā licis saprast, ka nespētu nosēdēt malā un samierināties, ka arī Latvijā ienaidnieks varētu veikt tādus kara noziegumus kā Ukrainā.

“Es saprotu, ka konflikta gadījumā tāpat, visticamāk, būs mobilizācija un apmācība, bet tā būs stipri nekvalitatīvāka un sasteigtāka. Tālab šī apmācība man iedos jau kaut kādu pamatu. Man būs spējas un prasmes, lai es varētu iesaistīties valsts aizsardzībā,” uzsver kursants Juris.

Savukārt viņa biedrs Armands, atskatoties uz trīs aizvadītajām nedēļām, atzina, ka laiks ir pagājis ļoti ātri. “Nodarbības bija diezgan intensīvas, katra diena bija piepildīta ar nodarbībām. Mani visvairāk saistīja tieši lauka kaujas apmācības. Jāuzteic instruktori, viņi ir ļoti prasmīgi un zinoši,” viņš uzsver.

Image
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armands norāda, ka mīts par armijas pārspīlēto bardzību ir nevietā, jo kā instruktori, tā arī vadība ir ļoti atsaucīga. Sarunas noslēgumā viņš atklāj, ka ir ieinteresēts turpināt šāda veida apmācības un arī turpmāk atsauksies uz ikgadējām rezerves karavīru mācībām, kas tiek īstenotas mācību cikla “Namejs” laikā.

Viņa teikto apstiprina arī kursants Raimonds, kurš ar pārliecību iesaka pieteikties rezervistu militārās pamatapācības kursam arī citiem. Viņš atklāj, ka kurss kopumā ir ļāvis gūt plašāku ieskatu par to, kāda ir militāro mācību vide un ļāvis saprast, vai viņu saista ideja par dienestu kādā citā militārajā struktūrā, piemēram, Zemessardzē.

“Šeit var iegūt daudz jaunas iemaņās un, iespējams, jaunus draugus un paziņas. Stundā “X” tu būsi gatavāks par citiem,” noslēdz Raimonds.

Kursa priekšnieks kapteinis Jānis Mucenieks aizvadītās trīs apmācību nedēļas vērtē pozitīvi. “Apmācības ir noritējušas veiksmīgi. Kursanti ir guvuši šīs minimāli nepieciešamās pamata iemaņas, lai krīzes situācijās varētu sniegt atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem,” noslēgumā vērtē kapteinis J. Mucenieks.

Image
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Rezervista militārās apmācības kurss / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau vēstīts, ka šogad brīvprātīgo rezervistu kursam pieteicās rekordliels interesentu skaits – teju 600 interesentu, taču kursu uzsāka vairāk nekā 200. Brīvprātīgo rezervistu kursa apmācības notika no 27. jūlija līdz 17. augustam. Sestdien Alūksne apmācības tiks noslēgtas, jaunajiem rezerves karavīriem dodot zvērestu.

Dalies ar šo ziņu