Vairāk nekā 200 rezervisti Alūksnē dos karavīra zvērestu

NBS
Sargs.lv
Rezervisti deva zvērestu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sestdien, 17. augustā, Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā Alūksnē notiks svinīga zvēresta došanas ceremonija rezervistiem, kuri brīvprātīgi apguvuši rezervista militārās apmācības kursu un iegūs rezerves karavīra statusu.

Intensīvu trīs apmācību nedēļu laikā rezervisti ieguva militārās zināšanas un prasmes gan individuālās, gan kolektīvās apmācības līmenī. Rezervistu militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatkursā individuālās apmācības līmenī rezervists apguva tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, kaujas šaušana, sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī – lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī.

Pēc karavīra zvēresta došanas rezervisti saņem rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē, sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Rezerves karavīriem militāro iemaņu atjaunošana notiek reizi četros gados, iesaucot uz kārtējām rezerves karavīru mācībām. Rezerves karavīru kārtējo militāro mācību starplaikos var iesaukt arī uz pārbaudes mācībām, par ko laikus tiek sniegta informācija.

Pieteikties rezervistu apmācībai var gan sievietes, gan vīrieši – Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī, ir bez iepriekšējas sodāmības un ar atbilstošu veselības stāvokli.

Militārajai apmācībai nepieņem rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kā arī tos, kuri ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem vai ir bijuši PSRS, Latvijas PSR, vai šobrīd ir kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti vai konspiratīvā dzīvokļa turētāji. Apmācībai nevar pieteikties arī rezervisti, kuri pilda dienesta pienākumus Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Pašreiz var pieteikties 2025. gada rezervistu militārās pamatapmācības trīs nedēļu kursam, kurš notiks no 8. februāra līdz 1. martam, pieteikšanās līdz 2024. gada 29. novembrim.

Vairāk informācijas par rezervistu militārās pamatapmācības kursu iespējams uzzināt šeit: https://www.klustikaravirs.lv/rezervistu-militara-pamatapmaciba

Dalies ar šo ziņu