"Sargs.lv" reportāža: latviešu tuvā gaisa atbalsta speciālisti mācībās "Northern Strike 2024" stiprina iemaņas Latvijas situācijai pielāgotā kaujas scenārijā

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Latviešu JTAC speciālisti mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Par JTAC un JFO jeb tuvā gaisa atbalsta un apvienotā netiešā uguns atbalsta kontrolieriem esam rakstījuši daudz – tās ir spējas, ko mūsu karavīri attīstīja pēc Latvijas iestāšanās NATO un līdz ar dalību starptautiskajās misijās. Šodien šie augsti apmācītie, starptautiski kvalificētie vērtīgie speciālisti turpina uzturēt un pilnveidot savas spējas jau pavisam citiem potenciālajiem karadarbības scenārijiem, rēķinoties ar Latvijas galveno apdraudējumu – Krievijas agresiju. Viņu mācību scenārija izspēlei, kurā piedalījās arī ASV stratēģiskais bumbvedējs B-52 un manevrētspējīgās A-27 “Tucano” vieglās uzbrukuma lidmašīnas, Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējās mācībās “Northern Strike” sekoja līdzi arī “Sargs.lv”.

Brīdī, kad “Sargs.lv” komanda ierodas Mičiganas Nacionālās gvardes apmācību poligonā Stīlgeitā, norit mācību pirmā fāze – vienam no Mehanizētās kājnieku brigādes Tuvā gaisa atbalsta vienības karavīriem notiek izvērtēšana jeb kvalifikācijas uzturēšanas cikls. Šī JTAC speciālista uzdevums ir integrēt kaujas lidmašīnu un apvienotā uguns atbalsta spējas – mīnmetējus un artilēriju – tā dēvētajā “mūsdienīgajā kaujas vidē”, kur pretinieks pretdarbojās ar līdzvērtīgiem līdzekļiem. Augstu virs mūsu galvām pāri poligonam pārlido ASV stratēģiskais bumbvedējs B-52 jeb “lidojošais cietoksnis”, kas pēc latviešu speciālista norādēm imitē uzbrukumu pretiniekam.

“Otrajā fāzē mūsu vienība saņēma informāciju par pretinieku, kas iefiltrējies apdzīvotā vietā, un sadarbībā ar komandieri tika pieņemts lēmums par uzbrukuma veikšanu. JTAC speciālista uzdevums nav tikai uzbrukuma veikšana – viņš informē komandieri par ieteicamajiem munīcijas veidiem, tās iedarbību, uzbrukuma virzieniem un pārējiem drošas integrācijas soļiem, ko nepieciešams veikt iepriekš. Tāpēc ne vienmēr šī kontrole notiek tik ātri, kā gribētos,” sarunā ar “Sargs.lv” skaidro Mehanizētās kājnieku brigādes tuvā gaisa atbalsta vienības speciālists.

Pretinieks mūsu vīriem šajā scenārijā bija aptuveni bataljona līmeņa mehanizētā vienība – kājnieki, bruņutransports, izlūkvienības un pretgaisa aizsardzības elements, kas virzījās savējo spēku virzienā, taču nespēja pilnvērtīgi izmantot pieejamo apvidu un bija spiesti vairāk turēties pie ceļiem. Mūsu tuvā gaisa atbalsta vienības uzdevums bija noturēt pretinieku līdz konkrēti iezīmētai līnijai un neitralizēt tuvojošos galvenos spēkus prioritārā secībā sadarbībā ar pārējiem uguns atbalsta elementiem. Pēc scenārija pretinieks bija Krievijas bruņoto spēku vienības.

Image
Latviešu JTAC speciālisti mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kad koordinējošā informācija ir nodota, debesīs virs mācību poligona – plašas teritorijas, kurā izvietoti gan ēku, gan militāro transportlīdzekļu maketi – parādās divas vieglās uzbrukuma lidmašīnas A-27 “Tucano” no Mičiganas Nacionālās gvardes Gaisa spēkiem. To piloti ar vairākiem pārlidojumiem iznīcina mērķus ar mācību munīciju un mācību bumbām, virs nozīmētajiem mērķiem poligonā parādās dūmi. Pretinieks tiek apturēts, un uzdevums ir sekmīgi izpildīts.

“Ja kādreiz mēs braucām uz “Northern Strike” un sekojām līdzi iepriekš izstrādātiem scenārijiem, tad šobrīd, tēlaini izsakoties, mums tiek dots “spēļu laukums”, kur realizēt savas idejas. ASV puse nodrošina atbalstu, tie nav tikai lidaparāti, bet arī dažādi tehniskie risinājumi. Mums šajās mācībās ir paredzēts arī uzdevums, kura ietvaros trenēsim prasmes kaujai apbūvētā vietā, un konkrētajā mācību pilsētiņā ir pieejami dažādi sensori, kas ļauj mums labāk novērtēt arī savas kājnieka iemaņas, ne tikai JTAC kompetenci. Lielākais pluss – ka šajās mācībās varam izstrādāt un realizēt scenārijus, ko mums dažādu iemeslu dēļ neizdodas trenēt Latvijā,” mūsu JTAC un JFO speciālistu piedalīšanos “Northern Strike” skaidro viens no Latvijas JTAC speciālistiem.

Viņš ļoti pozitīvi vērtē sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, un šobrīd jau no apmācāmajiem latviešu speciālisti kļuvuši par apmācītājiem. Ir bijušas mācības, kur viņi piedalās kā atsevišķu nodarbību vietu vadītāji, un laika gaitā saņēmuši atsaucīgus vārdus no amerikāņiem par savu darbu un profesionalitāti.

Image
Latvijas JTAC speciālisti mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sadarbībai ar Mičiganas Nacionālo gvardi latviešu JTAC speciālistiem ir sena vēsture, katru gadu tuvā gaisa atbalsta kontroles speciālisti ierodas šeit, lai veiktu dažādus uzdevumus. Lielākais pluss dalībai šajās mācībās ir tas, ka mūsu vienībai tiek piešķirta neierobežota mācību vide, kur mācīties, trenēties, atstrādāt savus scenārijus, iepazīties ar jaunām iespējām. Ņemot vērā to, ka latviešu tuvā gaisa atbalsta kontrolieri strādā NATO ietvaros, viņiem ir lieliska iespēja mācīties no saviem kolēģiem.

“Lielākais ieguvums manā skatījumā no dalības šajās mācības ir sadarbība un komunikācija ar ārvalstu speciālistiem, kuras laikā mēs bieži spējam identificēt procedūras un atrast risinājumus situācijām, kuras nekur nav aprakstītas un netiek mācītas. Ņemot vērā dinamiski mainīgo situāciju pasaulē, JTAC ir ļoti svarīgi sekot līdzi jaunākajiem notikumiem un procedūrām,” uzsver latviešu JTAC speciālists.

Ņemot vērā iegūtās mācības no karadarbības Ukrainā, viņš uzskata, ka JTAC loma šodien nav mazinājusies, bet mainījusies. Šobrīd JTAC vairāk laika nākas veltīt detalizētai plānošanai, kā arī informācijas apmaiņai par jaunākajām procedūrām, kas tiek īstenotas frontes līnijā Ukrainā. Protams, plašā dronu izmantošana Ukrainas frontē atstājusi iespaidu arī uz JTAC darbu – gan pozitīvā, gan negatīvā ziņā. Kā pozitīvo piemēru viņš nosauc to, ka ir pieejams vēl viens instruments, lai identificētu pretinieka mērķus un plānotu uzbrukums, tomēr jāņem vērā, ka arī no pretinieka puses aktīva dronu izmantošana rada ierobežojumus mūsu speciālistu darbam, piemēram, aizņemot gaisa telpu, kurā lido draudzīgo spēku lidaparāti.

Image
Latviešu JTAC speciālisti mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Runājot par JTAC perspektīvām tuvākajā nākotnē, tostarp apmācību procesā, NBS JTAC speciālists citē Raini – “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!” Jāturpina aktīvi sekot līdzi tam, kas notiek pasaulē – varbūt JTAC vairs nebūs priekšējās līnijās, šo funkciju uzticot sabiedrotajiem – JFO jeb apvienotā netiešā uguns atbalsta priekšējiem novērotājiem, bet JTAC vairāk laika varēs veltīt plānošanas procesam.

“Jāsaprot, kam mēs esam trenējušies aptuveni līdz 2014. gadam un kam mēs sākām gatavoties jau pēc Krimas aneksijas,” mūsu speciālists iezīmē robežlīniju JTAC apmācībā. “Līdz tam mēs koncentrējāmies uz pretteroristu taktiku, kur tuvā gaisa atbalsta un netiešā uguns atbalsta integrācija bija vairāk centrēta uz pretinieku. Šobrīd, ja raugāmies uz frontes līniju, tajā var būt ļoti daudz mērķu, un svarīgākais ir šos mērķus sadalīt pēc prioritātes un strādāt ar atbalstāmo spēku komandieriem, sniedzot padomus, kā to labāk izdarīt. Protams, ir jāizmanto esošie novērošanas instrumenti, kas ir pieejami bruņotajos spēkos, kā arī jāturpina attīstīt sava dronu kapacitāte. Dažādu veidu droni nākotnē mums sniegs ļoti lielu atbalstu.”

Tuvā gaisa atbalsta kontrolieris jeb JTAC ir ļoti labi apmācīts un starptautiskajā vidē sertificēts speciālists, kura pamatuzdevums ir no priekšējām pozīcijām integrēt kaujas lidaparātu. Bez šiem pienākumiem JTAC speciālisti apmācīti integrēt principā visus gaisa telpas izmantotājus, kā arī netiešo uguns atbalstu.

Modernajā karadarbībā JTAC loma ir asistēt atbalstāmo spēku komandierim dažādos līmeņos – no bataljona līdz pat brigādes līmenim, integrējot visus apvienotā uguns atbalsta elementus. Tas ir gan netiešais uguns atbalsts – artilērija, mīnmetēji, gan arī uguns atbalsts no flotes, tāpat arī bezpilota lidaparāti un kaujas aviācija.

Image
Latviešu JTAC speciālisti mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sadarbībā ar komandieri un viņa štābu JTAC speciālists veic plānošanu, kas rezultējas ar drošu lidaparātu integrāciju kaujas vidē uzdevuma atbalstam. Jāatceras, ka galvenais princips ir – pati lidaparāta kontrole ir tikai 10 procenti no darba, lielāko daļa sava laika JTAC speciālists pavada plānojot, iepazīstoties ar informāciju, lai pēc iespējas efektīvāk varētu sagatavoties šim uzdevumam, jo principā arī viņš ir atbildīgs par iesaistīto elementu drošību un uguns atbalstu.

“Northern Strike” ir ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde un šogad tās norisinās no 3. līdz 17. augustam.

Image
Latviešu JTAC speciālisti mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācībās piedalās gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, lidlauka operāciju vadības speciālisti un lidlauka ugunsdzēsēji no Gaisa spēkiem, kā arī karavīri no Speciālo operāciju pavēlniecības un Zemessardzes karavīri un zemessargi. Līdz ar Latvijas karavīriem un zemessargiem kopumā mācībās “Northern Strike” piedalās vairāk nekā 6300 karavīru no ASV un piecām sabiedroto valstīm.

Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi ik gadu piedalās mācībās “Northern Strike”, uzturot ciešu saikni ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Šogad mācības ir vērstas uz valsts drošību un aizsardzību pret bezpilota gaisa sistēmām. Jūras apmācībās uzsvars ir uz augstvērtīgu aktīvu aizsardzību, kā arī mērķu izsekošanu un iesaistīšanu piekrastē un atklātajos ūdeņos. Mācībās tiek integrētas zināšanas, kas iegūtas mūsdienu kaujas apstākļos.

Ir apritējuši vairāk  nekā 30 gadi kopš Latvija un Amerikas Savienotās Valstis parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerību. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV un kopīgi ar Latvijas zemessargiem piedaloties militārajās mācībās Latvijā.

Dalies ar šo ziņu