"Sargs.lv" reportāža: Gaisa spēku ugunsdzēsēji pierāda savu profesionalitāti "haosa dienas" pārbaudījumā mācībās "Northern Strike 2024"

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Gaisa spēku bāzes “Lielvārde” ugunsdzēsēju komandai dalība Mičiganas Nacionālās gvardes rīkotajās mācībās “Northern Strike” jau kļuvusi par stabilu tradīciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Mūsu vīru profesionalitāti un disciplīnu slavē arī Mičiganas ugunsdzēsēji, tomēr viņi paši atzīst, ka mācības Mičiganā viņiem joprojām ir tikpat svarīgas kā to pirmsākumos, jo šeit ir tehniskās iespējas un simulatori, kas ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā vienkārši nav pieejami. Savas spējas ugunsdzēsēji pierādīja tā dēvētajā “haosa dienas” pārbaudījumā, dzēšot uguni un glābjot cietušos vairāku ugunsgrēku scenāriju izspēlē, ko bija iespēja vērot arī “Sargs.lv” komandai.

Kas ir “haosa diena”? Tas ir īpašs pārbaudījums, ko Gaisa spēku ugunsdzēsēji veic, lai vienas maiņas laikā varētu pārbaudīt un apliecināt visā iepriekšējā apmācību procesā gūtās un atsvaidzinātās zināšanas. Šī diena sākas kā ikdienas maiņa – vīri ierodas depo, pārbauda ekipējumu, tiek sadalīti komandās pa mašīnām un – gluži kā parastā maiņā – gaida izsaukumu. Viņiem, protams, nav ne jausmas, kāda veida situācijas būs jārisina.

Šajā reizē izsaukums seko uz lidlauku, kur tuvā gaisa atbalsta lidmašīna A-10 “Warthog” tikko veikusi avārijas nosēšanos, pēc kuras izcēlies ugunsgrēks, un lidmašīnas pilots atrodas bezsamaņā. Glābēji zibenīgi ietērpjas ekipējumā un ar divām mašīnām sirēnu pavadījumā dodas uz negadījuma vietu.

Image
Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Avārijas vietā izvēršas divas grupas – viena ir atbildīga par degvielas noplūdes dzēšanu, bet otra grupa – par gaisa kuģa nodrošināšanu un pilota glābšanu. Jāuzsver, ka šis vingrinājums nenotiek uz simulatora, jo tiek izmantota īsta A-10 lidmašīna, kas ir bojāta un netiek izmantota tiešajiem mērķiem. Tikmēr degvielas ugunsgrēks tiek simulēts ar pannu, ko iespējams pārvietot uz jebkuru nepieciešamo vietu.

Tiklīdz liesmas ir nodzēstas un bezsamaņā esošais “pilots” – imitācijas manekens – nogādāts drošībā, ugunsdzēsējiem ir pavisam maz laika savākt ekipējumu, jo seko izsaukums jau uz nākamo nelaimes gadījumu. Šoreiz tas ir ugunsgrēks, kas notiek ēkas jeb struktūras simulatorā, kurā ugunsdzēsējiem ir jāiekļūst, lai atrastu un izglābtu nākamo cietušo.

“Šajā simulatorā iespējams izspēlēt gan pagrabstāva, gan pirmā un trešā stāva ugunsgrēku. Visas telpas ir ventilējamas, ar logiem. Taču sākumā viss ir noslēgts, mēs radām mākslīgo piedūmojumu, tikmēr uguns tiek nodrošināta, dedzinot gāzi. Ēkā nav tik karsti kā reālā ugunsgrēkā, bet pietiekami, lai saprastu, kādas ir sajūtas reālā situācijā,” sarunā ar “Sargs.lv” stāsta kaprālis Arnis Uzijs, Gaisa spēku bāzes ugunsdzēsēju vienības komandiera pienākumu izpildītājs.

Viņš uzsver, ka glābēji strādā pilnīgā tumsā un piedūmojumā, viņiem ir maskas un lukturīši, taču viņi redz tik tālu, cik pie maskas pieliekot plaukstu. Tādā veidā tiek pārmeklētas telpas, meklēti cietušie un iznesti ārā. Glābējiem cietušo skaits nav zināms, viņiem iedod norādes tikai par ieejas punktu, piemēram, ja deg pagrabs, viņi dodas iekšā caur otro stāvu, un ierobežojumus stāvu skaitam, taču neko vairāk glābēji nezina. Tādējādi mērķis ir pietuvināt mācības iespējami tuvāk realitātei.

Image
Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācībās “Northern Strike” Arnis Uzijs piedalās no 2016. gada, un katru gadu šajās mācībās tiek attīstītas jaunas spējas, papildinātas un pilnveidotas zināšanas. Šogad ugunsdzēsēju apmācībā lielākais uzsvars ir uz pilotu glābšanu no iznīcinātājiem, jo pašreiz Lielvārdē Gaisa spēki nodrošina “Baltic Air Policing” misiju, ko veic no Vācijas atsūtītie “Eurofighter” iznīcinātāji.

“Mēs braucam uz Mičiganu, jo šeit mums piedāvā simulatorus, kādu Baltijā nav. Taču galvenais ieguvums – mums ļauj mācīties pašiem, neviens neuzspiež mums savu apmācību, kas mūsu vajadzībām nav atbilstoša. Mēs braucam ar savu apmācību programmu, ko nosaka attiecīgie aviācijas standarti. Protams, Mičiganas Nacionālās gvardes instruktori vada mūsu mācības, taču mēs sekojam līdzi tam, lai celtu mācību latiņu augstāk,” stāsta kaprālis Arnis Uzijs.

Viņš piebilst – jāsaprot, ka nav viegli strādāt citā valstī ar citiem resursiem – ugunsdzēsēji aizbrauc uz mācībām, kur viņiem stāsta, kā ar septiņām mašīnām izbraukt uz vienu ēku vai kā uzturēt 12 cilvēku maiņu. Latvijā Gaisa spēkiem vienkārši nav šāda resursa. Tādēļ paši ugunsdzēsēji veic apmācības kvalitātes kontroli, pielāgojot apmācību Gaisa spēku ugunsdzēsēju tehnikai, iespējām un cilvēkresursiem.

Image
Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācībās “Northern Strike” viņi veic apmācību ar visu veidu simulatoriem, kas ir pieejami. Tas iekļauj ēkas jeb struktūras simulatoru, gaisa kuģu simulatoru – gan iznīcinātāju, gan kravas gaisa kuģu, autotransporta jeb ierobežotas vides simulatoru ar evakuācijas veikšanu. Tuvākajā nākotnē plānots strādāt kopā ar sabiedrotajiem arī, lai attīstītu Lielvārdes ugunsdzēsēju spējas darbam ar HAZMAT jeb ķīmisko vielu noplūdēm, to savākšanas, ierobežošanas un neitralizēšanas.

“Gadu gaitā strādājot kopā ar Mičiganas ugunsdzēsējiem, esam izauguši no 70. un 90. gadu autocisternām līdz modernai tehnikai, no angāra līdz mūsdienīgam ugunsdzēsības depo. Esam panākuši un daudzējādā ziņā pat apsteiguši amerikāņu ugunsdzēsējus,” uzsver kaprālis A. Uzijs.

“Northern Strike” laikā, ja plānoti lielu gaisa kuģu lidojumi, Lielvārdes ugunsdzēsēji dodas arī reālajās maiņās, ja nepieciešams papildināt lidostas ugunsdzēsēju maiņas. Gadījumā, ja notiks reāls negadījums, ugunsdzēsēji kāps iedalītajās mašīnās un dosies uz izsaukuma vietu, lai darītu to, ko šeit ir trenējušies.

Image
Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

To, ka šāda sadarbība ir ļoti svarīga, sarunā ar “Sargs.lv” apliecina arī Alpenas Kaujas gatavības mācību centra Ugunsdzēsības dienesta priekšnieks Džeremijs Volhfords (Jeremy Wolhford). Viņš uzsver, ka tā ir gadu gaitā veidojusies vēsture, un, ņemot vērā šībrīža nestabilo situāciju pasaulē, ir neizsakāmi svarīgi, ka latviešu un amerikāņu glābēji var trenēties kopā un apzināt viens otra taktiku, jo ir būtiski zināt vienam otra spējas sadarbībai nākotnē.

“Latviešu ugunsdzēsēji ir ļoti profesionāli, viņi ir disciplinēti, laicīgi ierodas darbā, pārbauda ekipējumu, automašīnas un novērš radušās problēmas,” stāsta Džeremijs Volhfords. “Mums ir ļoti laba sadarbība, jo šos puišus es pazīstu jau ilgāk nekā desmit gadus, mēs daudz jokojam savā starpā un esam kā viena liela ģimene. Tādējādi arī mācības ir krietni efektīvākas, jo mums ir labas personiskās attiecības.”

Gaisa spēku ugunsdzēsēju vienības galvenais uzdevums ir nodrošināt cilvēku glābšanu, ja gaisa kuģim ir bojājums nosēšanās laikā, kā arī ugunsdrošību, jo militārie gaisa kuģi, īpaši iznīcinātāji, lido ar kaujas munīciju, un ugunsdzēsēju uzdevums ir garantēt, lai gaisa kuģu piloti, apkalpe un bāzes personāls būtu drošībā.

Lai kļūtu par ugunsdzēsēju Gaisa spēkos, nepieciešama ugunsdzēsēja kvalifikācija, ko var iegūt Saldus tehnikumā vai VUGD koledžā, angļu valodas zināšanas un vēlama arī iepriekšēja pieredze. Ja glābējs ir izturējis pārrunas, viņš tiek uzņemts dienestā un iziet militāro pamatapmācību, pēc tam nokļūst Lielvārdē, kur iziet speciālista apmācību un uzsāk darbu ugunsdzēsēju vienībā.

Image
Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Northern Strike” ir ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde un šogad tās norisinās no 3. līdz 17. augustam.

Mācībās piedalās gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, lidlauka operāciju vadības speciālisti un lidlauka ugunsdzēsēji no Gaisa spēkiem, kā arī karavīri no Speciālo operāciju pavēlniecības un Zemessardzes karavīri un zemessargi. Līdz ar Latvijas karavīriem un zemessargiem kopumā mācībās “Northern Strike” piedalās vairāk nekā 6300 karavīru no ASV un piecām sabiedroto valstīm.

Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi ik gadu piedalās mācībās “Northern Strike”, uzturot ciešu saikni ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Šogad mācības ir vērstas uz valsts drošību un aizsardzību pret bezpilota gaisa sistēmām. Jūras apmācībās uzsvars ir uz augstvērtīgu aktīvu aizsardzību, kā arī mērķu izsekošanu un iesaistīšanu piekrastē un atklātajos ūdeņos. Mācībās tiek integrētas zināšanas, kas iegūtas mūsdienu kaujas apstākļos.

Ir apritējuši vairāk  nekā 30 gadi kopš Latvija un Amerikas Savienotās Valstis parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerību. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV un kopīgi ar Latvijas zemessargiem piedaloties militārajās mācībās Latvijā.

Dalies ar šo ziņu