"Sargs.lv" reportāža: Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība trenē sadarbību ar speciālajiem spēkiem mācībās "Northern Strike 2024"

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Iztēlojieties ainu gluži kā no “Neiespējamās misijas” filmu sērijas – nopietni vīri pie datora ekrāna vēro, kā pretinieks ieņemtajā ēkā nav pamanījis, ka viņa video novērošanas sistēma ir uzlauzta un tiešraides video vietā no kamerām tas saņem cilpā palaistu ierakstu, tikmēr speciālo uzdevumu vienības karavīri jau gatavojas triecienā ieņemt apmānītā pretinieka komandcentru. Šādā operācijā Mičiganā notiekošajās militārajās mācībās “Northern Strike 2024” kopā ar Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem bija iespēja piedalīties mūsu Zemessardzes Kiberaizsardzības vienībai, un klātienē to vēroja arī “Sargs.lv” komanda.

Kā sarunā ar “Sargs.lv” pauž viens no Kiberaizsardzības vienības zemessargiem, kura vārdu drošības nolūkos neatklāsim, šādā operācijā, kā arī pašās mācībās “Northern Strike”, viņš un viņa biedri piedalās pirmoreiz.

“Operācijas scenārijs nosaka, ka ir pretinieks un savējo spēku puse, pretinieks ir ieņēmis bankas ēku un izmanto to kā savu komandcentru, bet mūsu spēki plāno šo banku atgūt,” viņš iezīmē kopējo situāciju. “Bankā atrodas divas kameras, viena ārpusē, otra iekštelpās. Mūsu kā kibervienības uzdevums ir piekļūt šīm kamerām, iegūt no tām video plūsmu un nogādāt šo plūsmu Mičiganas Nacionālās gvardes speciālo uzdevumu vienības komandierim, kurš to var izmantot kaujas uzdevuma vajadzībām. Komandieriem ir pieejama šī reālā video plūsma, viņi seko tai līdzi un dod norādījumus triecienvienībai.”

Zemessargu uzdevums šajā operācijā ir brīdi pirms uzbrukuma pārslēgt video plūsmu no tiešraides uz ierakstu, lai maldinātu pretinieku. Tas atgādina filmās neskaitāmas reizes redzētas ainas – vīri saspringti vēro datora ekrānu, kurā redzama video ieraksta cilpa, kas tiek nosūtīta pretiniekam, tikmēr viedtālrunī redzama patiesā situācija ēkā un tās tuvumā.

Image
Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pēc spriedzes pilnas gaidīšanas piepeši ēkas tuvumā eksplodē dūmu granātas un ekrānu jau pēc brīža pārpludina kamuflāžā tērpti vīri ar triecienšautenēm – uzbrukums ir sācies. Tā iznākums vairs nav mūsu vienības rokās, bet puiši ir sekmīgi izpildījuši viņiem uzticēto uzdevumu.

“Šāda veida sadarbība mums visiem notiek pirmo reizi – arī amerikāņi iepriekš nav realizējuši šādus uzdevumus, nododot informāciju kinētiskajām vienībām. Arī viņi daudz mācās un apgūst procesā, uzkrāj pieredzi un mēģinās to attīstīt augstākā līmenī jau nākamajās “Northern Strike” mācībās,” skaidro Kiberaizsardzības vienības zemessargs. “Iepriekšējās dienās palīdzējām sagatavot mācības mūsu Mičiganas Nacionālās gvardes kolēģiem, kuri mēģināja izpildīt mācību uzdevumu un piekļūt šīm kamerām, skenējot tīklu, un nodrošinājām to, ka pretinieks viņus nepamana.”

Viņš uzskata, ka latviešu un amerikāņu kibervienību līmenis tiešā veidā nav salīdzināms, pieredzi šādās mācībās gūst abas iesaistītās puses. Šādu mācību scenāriju pēc nelielas adaptācijas iespējams viegli pārcelt uz Latviju, lai Kiberaizsardzības vienības zemessargi varētu sniegt atbalstu citām bruņoto spēku vienībām ar izlūkinformācijas piegādi.

“Savukārt amerikāņi gūst pieredzi no mums, jo viņi šādus uzdevumus nav pildījuši, un mēs salīdzinoši īsā laikā viņiem ierādām daudzus knifus,” viņš piebilst.

Tikmēr viņu biedri, kas Kiberaizsardzības vienībā darbojas kā elektroniskās karadarbības speciālisti, šīs operācijas laikā atradās pretinieka pusē, cenšoties slāpēt triecienvienības sakarus.

Mācību “Northern Strike” laikā viņu grupu pievienoja elektromagnētiskās karadarbības nodaļai no Ohaio, jo Mičiganas Nacionālajai gvardei pašai nav šādas vienības. Nodaļas uzdevumi ietvēra gan sakaru uztveršanu un pārtveršanu, gan traucēšanu, pārbaudot, vai vienības vadās pēc izstrādātajām sakaru procedūrām un izmanto alternatīvos sakarus.

Image
Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība mācībās "Northern Strike 2024"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat viņu grupai bija iespēja eksperimentēt ar GPS slāpēšanu, izmantojot amerikāņiem pieejamo nelielas jaudas GPS slāpētāju, ar kuru viņi slāpēja paši savu uztvērēju, lai izprastu, pie kādas jaudas tas ir efektīvi. Teorētiski šādu slāpēšanu iespējams izmantot arī šobrīd tik aktuālajā pretdronu karadarbībā.

Kā sarunā ar “Sargs.lv” atklāja viens no šīs grupas zemessargiem, mācību laikā nodibināti labi savstarpējie kontakti, iepazīta amerikāņu speciālistu pieeja dažādiem uzdevumiem un elektroniskās karadarbības taktika. Viņš cer, ka vienība šeit atgriezīsies arī nākamajā gadā, taču šoreiz ar savu ekipējumu, kas paplašinātu apmācību iespējas.

Latviešu vienības sniegumu mācībās “Northern Strike 2024” kā lielisku atzīmē arī Mičiganas Nacionālās gvardes Kibervienības komandējošā virsniece pulkvežleitnante Ketlīna Prinsa-Soijarda (Kathleen Prince-Sayward). “Viņi ir ieradušies šeit, lai mācītos standarta kiberoperācijas un to plānošanu, un sniedza būtisku pienesumu šī mācību uzdevuma izpildē. Sākotnēji bijām iecerējuši, ka liegsim piekļuvi video datu plūsmai, taču viņiem izdevās izveidot cilpu un pat padarīt video melnbaltu, lai mums nebūtu jāuztraucas par diennakts laiku. Viņu iesaiste ieguva mums dažādas negaidītas priekšrocības,” uzsver pulkvežleitnante.

Virsniece norāda, ka šī gada “Northern Strike” mācībās viņas vadītā kibervienība darbojas kā aizsardzības komanda. Mācību gaitā tiek realizēta apdraudējuma simulācija, lai komanda varētu trenēt aizsardzības spējas. “Protams, uzbrukuma simulācija kādam var šķist aizraujošāka, tomēr aizsardzības spēju trenēšana nodrošina, ka varam liegt mūsu pretiniekam piekļuvi mūsu infrastruktūrai.”

Image
Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība mācībās "Northern Strike 2024"
Brigādes ģenerālis Egils Leščinskis un pulkvežleitnante Ketlīna Prinsa-Soijarda mācībās "Northern Strike 2024" vēro Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības darbu. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Runājot par kiberspēju attīstību nākotni Mičiganas Nacionālajā gvardē, viņa pauž, ka kibervienība šobrīd ir pašā ceļa sākumā, lai veiksmīgi integrētu kiberoperācijas taktisko operāciju izpildē kas līdz šim bijušas nodalītas. Taču kiberoperācijām ir lielas iespējas ietekmēt kaujas lauku, piemēram, izslēdzot apgaismojumu. “Līdz šim mēs nebijām trenējuši šādas spējas savās apmācībās. Tā nav jauna kiberspēja, tas ir ticis darīts arī iepriekš, taču jaunums ir tieši mūsu iespēja strādāt kopā ar speciālo uzdevumu vienību un sniegt viņiem atbalstu.”

To pašu uzsver arī Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības karavīri, kuri līdz šim nav snieguši tiešu atbalstu kaujas vienībām. “Mēs esam strādājuši pret kinētiskajiem spēkiem, nevis kopā ar viņiem,” atšķirību starp mācībām Mičiganā un Latvijā raksturo viens no vienības zemessargiem. “Mācībās esam meklējuši par viņiem informāciju, veikuši sociālās inženierijas uzbrukumus, mēģinājuši ietekmēt sistēmas, kuras viņi izmanto, mēģinām izvilināt informāciju – kas ir viņu uzdevumi, kur viņi atrodas. Mēs meklējam vājos ķēdes posmus, lai mūsu vienībām pēc tam būtu iespēja izdarīt secinājumus – ko uzlabot un kā mainīt savus paradumus kaujas laukā, lai viņi būtu mazāk ievainojami.”

“Northern Strike” ir ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde un šogad tās norisinās no 3. līdz 17. augustam.

Mācībās piedalās gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, lidlauka operāciju vadības speciālisti un lidlauka ugunsdzēsēji no Gaisa spēkiem, kā arī karavīri no Speciālo operāciju pavēlniecības un Zemessardzes karavīri un zemessargi. Līdz ar Latvijas karavīriem un zemessargiem kopumā mācībās “Northern Strike” piedalās vairāk nekā 6300 karavīru no ASV un piecām sabiedroto valstīm.

Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi ik gadu piedalās mācībās “Northern Strike”, uzturot ciešu saikni ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Šogad mācības ir vērstas uz valsts drošību un aizsardzību pret bezpilota gaisa sistēmām. Jūras apmācībās uzsvars ir uz augstvērtīgu aktīvu aizsardzību, kā arī mērķu izsekošanu un iesaistīšanu piekrastē un atklātajos ūdeņos. Mācībās tiek integrētas zināšanas, kas iegūtas mūsdienu kaujas apstākļos.

Ir apritējuši vairāk  nekā 30 gadi kopš Latvija un Amerikas Savienotās Valstis parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerību. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV un kopīgi ar Latvijas zemessargiem piedaloties militārajās mācībās Latvijā.

Dalies ar šo ziņu