Zemessardzes komandieris: Izpildīti visi mācībās "Namejs 2024" izvirzītie uzdevumi

Militārās mācības
Sargs.lv/Latvijas Radio
Namejs 2024
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien  Latvijā noslēdzas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) visaptverošās militārās mācības “Namejs 2024”. Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns Latvijas Radio raidījumā “Labrīt” norādīja, ka mācībās bijusi liela kā zemessargu, tā arī pašvaldību iesaiste. Tāpat sasniegti visi izvirzītie mācību mērķi un uzdevumi, tikmēr novērota vieta izaugsmei informācijas apmaiņā.

Brigādes ģenerālis intervijā norādīja, ka militārajās mācībās izvirzītie mērķi sasniegti.

“Viss, ko gribējām vingrināt, kas bija nodomā komandieriem un vienībām, man liekas, būs izdevies. Un iegūtās atziņas būs tiešām vērtīgas,” viņš sacīja.

K. Pudāns arī raidījumā atzinīgi vērtēja zemessargu un pašvaldību iesaisti mācībās.

“Apmeklējums bija tiešām liels un labs. Paldies visiem zemessargiem, karavīriem, rezerves karavīriem, kuri atsaucās uz to, ko darījām. Viens no izdevumiem bija mobilizācijas pārbaude. Dažās vienībās procedūras, kā labāk integrēt, iesaistīt, apgādāt mūsu rezerves karavīrus un zemessargus. Otrs, kur vēlos pateikties visiem mūsu sadarbības partneriem. Ļoti pozitīvi novērtējam, ka iesaistījās gan pašvaldības, gan valsts. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests organizē Civilās aizsardzības operatīvā vadības centra mācības, un, manuprāt, daudziem izdevās pārbaudīt savu gatavību dažādām krīzes un kara situācijām,” stāstīja Zemessardzes komandieris.

Tikmēr novērots, ka nepieciešami arī uzlabojumi, konkrēti, informācijas apmaiņā. Esot jāsaprot, kāda informācija un kurai pusei tā vajadzīga ekstrēmās situācijās, kādus informācijas apmaiņas rīkus izmantot labāk.

“Citreiz vajadzība ir informācijas apmaiņā. Kas tieši jāpasaka kādam citam, kādā apjomā, kurā brīdī. To bieži vien kaujas operāciju mācībās izspēlē tad, kad ir daudz dažādu iesaistīto pušu. Šis ir būtiskākais jautājums, ko saprast. Kāda informācija vajadzīga šajā kaujas laukā, kas un par ko atbild kurā brīdī. Katras mācības ienes, nostiprina tās procedūras un papildina to, kā labāk darīt. Jo vienlaikus mācībās tas notiek arī eksperimentāli,” uzsvēra brigādes ģenerālis K. Pudāns.

Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024” notika visā Latvijā no 3. septembra līdz 8. oktobrim.

Mācībās “Namejs 2024” piedalījās karavīri un zemessargi no visām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, tostarp valsts aizsardzības dienesta karavīri, rezerves karavīri, un sabiedroto bruņoto spēku karavīri. Mācībās piedalījās aptuveni 11 000 Latvijas un sabiedroto karavīri un zemessargi.

Lai pilnveidotu un stiprinātu spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā,  mācībās “Namejs 2024” notika sadarbība ar Civilās aizsardzības Operacionālās vadības centru, tostarp Valsts kanceleju un nozaru ministrijām, to padotības iestādēm, valsts drošības iestādēm, vairākām pašvaldībām un komersantiem, sniedzot valsts aizsardzības vajadzībām nepieciešamo atbalstu, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Dalies ar šo ziņu