NATO Baltijas gaisa patrulēšanas jaunās rotācijas iznīcinātāji pārtver krievu lidmašīnu

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
lidmašīna
Foto: Portugāles Gaisa spēki

2023. gada 2. aprīlī no Šauļu aviācijas bāzes Lietuvā startēja divi Portugāles iznīcinātāji “F-16”, lai identificētu un pavadītu Krievijas militāro lidmašīnu “IL-76”, kas lidoja virs Baltijas jūras piekrastes pie Igaunijas. Jau ziņots, ka Portugāles Gaisa spēku iznīcinātāji savu rotāciju Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā sāka šī gada marta beigās.

Krievijas militārā lidmašīna “IL-76” lidoja no Krievijas uz Kaļiņingradas apgabalu, šķērsojot gaisa telpu virs Baltijas jūras pie Igaunijas. Lidmašīnai nebija saskaņota lidojuma plāna, kā arī ar to nebija iespējams nodibināt sakarus.

NATO Apvienoto gaisa operāciju centrs, kas atrodas Uedemā, Vācijā, deva komandu portugāļu iznīcinātajiem “F-16” pacelties no Šauļu bāzes un noskaidrot informāciju par lidaparātu. Pēc Krievijas lidmašīnas identificēšanas un pavadīšanas portugāļu iznīcinātāji atgriezās bāzē.

Kā norāda Portugāles vienības komandieris pulkvežleitnants Hosē Dias, šo uzdevumu iznīcinātāji veica otrajā dienā pēc gaisa patrulēšanas pienākumu pārņemšanas šajā rotācijā.

Portugāles Gaisa spēku lidmašīnas pilda pienākumus jau 62. NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijā. Jau ziņots, ka Portugāle šajā rotācijā piedalās ar četriem iznīcinātājiem “F-16”, pildot pienākumus kopā ar Rumānijas Gaisa spēku “F-16” lidmašīnām.

NATO gaisa patrulēšanas operācijas mērķis ir rūpēties par sabiedroto valstu gaisa telpas drošību, reaģējot uz gaisa kuģiem, kas nesaskaņoti ielido sabiedroto gaisa telpā vai atrodas tās tuvumā. Visbiežāk šādus pārkāpumus gaisa telpas robežā ar Krieviju un Baltkrieviju virs Baltijas jūras veic Krievijas militārās lidmašīnas, ar kurām arī bieži vien neizdodas nodibināt kontaktus, jo tās parasti neatbild uz informācijas pieprasījumiem. Tādā gadījumā NATO iznīcinātāji paceļas un pavada šo “nomaldījušos” gaisa kuģi ārpus starptautiskās gaisa telpas.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā šī gada februārī, NATO sabiedrotie pastiprinājuši savas gaisa patrulēšanas spējas ar lielāku kontingentu un lidmašīnu skaitu.

Dalies ar šo ziņu