Zemessardzes Kiberaizsardzības Vienības nometne: kāpēc kiberdrošības speciālistiem jāapgūst militārās prasmes?

NBS
Sargs.lv
Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes Kiberaizsardzības Vienība jau trešo gadu organizē militāro iemaņu nometni, kas šogad notika Skrundas poligonā "Mežaine". Šī nometne apvienoja jauno biedru pamatapmācību ar pieredzējušo biedru militārajiem uzdevumiem, radot spēcīgu pamatu kiberspeciālistu un konvencionālo spēku sadarbībai.

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā kiberdrošība ir kļuvusi par vienu no galvenajiem valsts aizsardzības elementiem, tomēr ar tīri tehnoloģiskām zināšanām vien nepietiek. Lai Kiberaizsardzības Vienības zemessargi būtu efektīvi arī kaujas laukā, tiem ir jāapgūst tradicionālās militārās prasmes.

Militārās apmācības nozīme kiberdrošības speciālistiem

Nometnei tika izvirzīti ambiciozi mērķi – attīstīt Vienības zemessargu spējas, izmantojot kiberzināšanas militāro operāciju atbalstam, sadarbojoties ar citām bruņoto spēku vienībām. Militāro prasmju apguve ir būtiska, lai nodrošinātu veiksmīgu integrāciju ar konvencionālajiem spēkiem, personīgo aizsardzību, operāciju efektīvu izpildi un atbalstu lauka operācijās. Šī mijiedarbība starp kiberprasmēm un militārajām zināšanām ir būtiska mūsdienu kompleksajā drošības vidē. Kiberaizsardzības Vienība pastāvīgi attīsta savas spējas, lai spētu sniegt atbalstu arī lauka operācijās, tai skaitā nodrošinot reāllaika datu apstrādi un sakaru drošību, piemēram, dronu operācijas, lauka sakaru profesionāla lietošanu, radiosakaru nodrošināšanu un reāllaika izlūkošanu.

Plānojot militāros treniņus, tiek ņemts vērā, ka militāra konflikta gadījumā kaujas zonās Kiberaizsardzības Vienības zemessargiem var būt nepieciešams aizsargāt sevi un savus biedrus. Zināšanas par kaujas taktikām, pirmo palīdzību un evakuācijas procedūrām ir būtiskas, lai nodrošinātu personīgo drošību un misijas veiksmīgu izpildi. Militārā apmācība uzlabo komandas darba un līderības prasmes, kā arī attīsta fizisko sagatavotību, kas ir svarīga ilgstošām operācijām un stresa situācijām. Fiziskā izturība var būt izšķiroša dažādās ārkārtas situācijās. Kiberdrošības speciālisti bieži strādā komandās, un spēja efektīvi vadīt un sadarboties ar citiem ir kritiska, lai veiksmīgi īstenotu kiberdrošības operācijas.

Kiberoperāciju evolūcija bruņotos konfliktos

Hibrīdkarš jeb nemilitāras taktikas izmantošana līdzās konvencionālajam kinētiskajam karam nav jauna parādība. Krievija Ukrainā izmanto bezprecedenta mēroga un apjoma hibrīdkara metodes, īpaši kiberuzbrukumos. Kiberoperācijas Ukrainas karā ir kļuvušas par svarīgu taktikas un stratēģijas daļu. Tās ne tikai palīdz izprast konflikta izpausmes, bet arī var būt ievads militārajām operācijām vai līdztekus tām. Piemēram, 2022. gada 24. februārī Krievija, uzsākot pilna mēroga militāro iebrukumu Ukrainā, veica kiberuzbrukumu satelītmodemiem, kas pārtrauca Ukrainas militāros sakarus. Šis ir bezprecedenta mēroga un apjoma kiberkarš, kurā tiek izmantotas dažādas metodes, lai ietekmētu gan militāro, gan civiliedzīvotāju dzīvi. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā notikuši daudzi kiberuzbrukumi pret Ukrainas infrastruktūru un valdības sistēmām. Šie uzbrukumi bieži vien tikuši koordinēti ar konvencionālajām militārajām operācijām, radot papildus spiedienu un sarežģījumus Ukrainas aizsardzībai. Tas uzsver nepieciešamību kiberspeciālistiem būt gataviem ne tikai tehnoloģiskajiem, bet arī militārajiem izaicinājumiem.

Mācību aktivitātes un dalībnieku iespaidi

Mācību ietvaros jaunie kibersargi tika iepazīstināti ar pamatiemaņām, savukārt pieredzējušie biedri izspēlēja dažādas taktiskās simulācijas, tostarp izlūkošanas uzdevumus ar dronu un militāro sakaru iesaisti.

Pēc nometnes zemessargi dalījās ar saviem iespaidiem. "Nometne bija transformatīva pieredze! Gatavojoties nometnei, es izjutu satraukumu un domas par to, vai es spēšu, vai izturēšu un cik grūti tas būs. Ikdienā es sēžu pie datora kā IT komandas vadītājs un nav īstu iemeslu testēt savas spējas skrienot pa mežu, šaujot vai nesot smagu mugursomu. Tomēr nometnē sapratu, ka esmu starp cilvēkiem, kas ir līdzīgi man  un galvenais ir tas, kas tev ir galvā. Mēs viens otru motivējām, atbalstījām un atgādinājām kāpēc esam šeit un ko darām. Pēc pāris dienām es jau biju pārsteigta, cik dabīgi šķiet gan ierindas kārtība, gan saspringtais dienas ritms, gan šaušana," stāsta viena no dalībniecēm. Savukārt cits Vienības zemessargs, kuram ir iepriekšējā zemessarga pieredze ir no cita bataljona, piebilda: "Kad Krievijas Federācija uzsāka karu Ukrainā, es nekavējoties meklēju iespēju atgriezties Zemessardzē. Tā es nonācu līdz Kiberaizsardzības vienībai. Nometne man bija otrā šajā vienībā. Nedēļa pagāja ātri un bija ļoti vērtīga. Atsvaidzināju piemirstās lietas un ieguvu jaunas zināšanas. Nodaļā, kurā pavadīju laiku, bija gudri, atsaucīgi un draudzīgi biedri, mums gāja jautri. Iegūtā pieredze palīdz gan militārajā, gan civilajā dzīvē ieraudzīt lietas no citas perspektīvas."

Latvijas aizsardzības stiprināšana

Šādas militārās Zemessardzes nometnes ne tikai stiprina katra zemessarga individuālās spējas, bet arī veido saliedētu komandu, kas gatava aizstāvēt Latviju pret iespējamiem draudiem. Kiberdrošības un militāro prasmju apvienošana ir būtiska, lai nodrošinātu valsts drošību un aizsardzību. Kiberaizsardzības vienības piemērs parāda, ka, lai veiksmīgi aizstāvētu savu valsti, ir jābūt gataviem gan tehnoloģiskajiem, gan fiziskajiem izaicinājumiem.

Lai vēl vairāk uzlabotu kiberspeciālistu un konvencionālo spēku sadarbību, Zemessardzes Kiberaizsardzības Vienība nākamajās nometnēs plāno piesaistīt savas vienības zemessargu apmācībām atbalsta spēkus no citiem Zemessardzes bataljoniem. Šāda pieeja ļaus kiberspeciālistiem labāk izprast citu vienību darbību un efektīvāk integrēt savas prasmes kopējās operācijās, tādējādi palielinot Latvijas aizsardzības spējas pret jebkādiem draudiem.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība (Vienība) izveidota 2013. gada 30. jūlijā, kad Aizsardzības ministrs parakstīja pavēli par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizatoriskās struktūras izmaiņām, tajā iekļaujot šo vienību, apvienojot privātajā sektorā nodarbinātos un brīvprātīgi iesaistījušos ekspertus, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti veidot regulāru sadarbību informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumos, pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām. Pievienojies Vienībai arī Tu, nosūtot savu CV uz kibersargs@mil.lv. Detalizētāka informācija par pievienošanos Vienībai pieejama šeit: https://www.zs.mil.lv/lv/zemessardzes-vienibas/zemessardzes-kiberaizsardzibas-vieniba.

Dalies ar šo ziņu