Svinīgā ceremonijā uz starptautiskajām operācijām pavada Latvijas karavīrus

NBS
Sargs.lv
Ceļa maize Latvijas karavīriem starptautiskajā operācijā - Latvijas rudzu maize un Latvijas karogs
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Otrdien, 13. augustā, Aizsardzības ministrijā notika svinīgā karavīru pavadīšanas ceremonija, kurā aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tikās ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, kas dosies veikt dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās.

Svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri tradicionāli no aizsardzības nozares vadības saņēma ceļamaizi – Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

Drīzumā jauna Latvijas karavīru rotācija dosies veikt dienesta pienākumus NATO misijā Irākā (NMI), kā arī pret teroristisko organizāciju ISIL/Da'esh vērstajā starptautiskās koalīcijas militārajā operācijā “Inherent Resolve”.

Latvija NATO misijā Irākā piedalās ar trim karavīriem, kuri pilda savus uzdevumus militārajā štābā Bagdādē, Irākā. NATO misija Irākā ir apmācību un padomdošanas misija, kas neietver kaujas uzdevumu funkcijas. Misijas uzdevumi ir atbalsta un padomu sniegšana efektīvai, ilgtspējīgai, pārskatāmai un visaptverošai Irākas valsts aizsardzības, drošības institūciju un civilā sektora izveidei. Misijas īstenošanā ir iesaistītas visas 32 NATO dalībvalstis un divas partnervalstis – Austrālija un Austrija.

Savukārt militārajā operācijā “Inherent Resolve” Latvija piedalās ar vienu štāba virsnieku, kurš pilda misijas uzdevumu militārajā štābā Ērbilā, Irākā. Militārās operācijas “Inherent Resolve” fokuss ir vērsts uz apmācības, padomu sniegšanas, atbalsta un izlūkinformācijas apmaiņas uzdevumiem. Ir svarīgi mazināt grupējuma ietekmi citviet, sevišķi Āfrikā, līdz ar to atbalsts vietējiem drošības spēkiem to spēju stiprināšanā kļuvis īpaši nozīmīgs.

Latvijai ir būtiski turpināt sniegt atbalstu šajās operācijās, apliecinot gan politisko, gan militāro solidaritāti mūsu stratēģiski nozīmīgajiem partneriem. Dalība misijās stiprina Latvijas lomu NATO un parāda Latviju ne vien kā drošības un aizsardzības spēju patērētāju, bet arī sniedzēju.

Dalies ar šo ziņu