"Sargs.lv" reportāža: Ādažu militārajā bāzē atklāts unikāls pašgājējhaubiču M109 mācību simulators

NBS
Sargs.lv
Pašgājējhaubices M109AO5 mācību simulators
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Piektdien, 13. septembrī, militārajā bāzē “Ādaži” notika pašgājējhaubiču M109 mācību simulatora atklāšanas pasākums, kurā sanākušajiem, tostarp vairākām augsta ranga NBS amatpersonām un aizsardzības ministram Andrim Sprūdam, bija iespēja klātienē aplūkot un arī iepazīt darbībā Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra (KANMC) jaunāko ieguvumu, kas turpmāk ievērojami atvieglos un padarīs efektīvāku mūsu artilēristu apmācības procesu.

Pateicoties pašgājējhaubiču simulatoram, Nacionālie bruņotie spēki varēs pildīt mācību uzdevumus kontrolētā un drošā vidē, veicināt pašgājējhaubiču apkalpes sadarbību, kā arī simulēt šaušanu ar dažādiem munīcijas veidiem un iespējamos traucējumus kaujas šaušanas laikā, tādā veidā būtiski uzlabojot apkalpju sagatavotību.

Image
Pašgājējhaubices M109A5O mācību simulators
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdz ar simulatora ieviešanu arī tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams M109 pašgājējhaubices karavīru pamatapmācībai, komandieru kursam un vienības kaujas spēju uzturēšanai. Tāpat šāda simulatora izmantošana samazinās gan pašgājējhaubiču detaļu, piemēram, stobru, nolietojumu, ko rada apmācība ar kaujas šaušanu, gan bīstamības līmeni kaujas šaušanas laikā, jo apkalpēm jau būs lielāka pieredze darbā ar šīm kaujas mašīnām. Nepieciešamības gadījumā simulatorā izmantotās haubices iespējams pārveidot atpakaļ par pilnībā funkcionējošām kaujas mašīnām.

“Šis ir kārtējais apliecinājums mūsu vārdiem, ka mēs turpinām stiprināt savas aizsardzības spējas, un haubiču artilērija neapšaubāmi ir svarīga dūre mūsu Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kaujas arsenālā," savā uzrunā sanākušajiem karavīriem pauda aizsardzības ministrs Andris Sprūds. "Šis notikums ir pierādījums gan mūsu spēju attīstībai, gan savstarpējai sadarbībai. Mēs parādām, ka esam spēcīgi, kļūstam spēcīgāki, pilnveidojamies un ieviešam inovācijas. Mēs dzīvojam izaicinājumu ēnā, taču nav nekādas šaubas par to, uz kurieni mēs virzāmies un kādas ir mūsu spējas.”

Vajadzība pēc šādām simulācijas sistēmām tika apzināta jau 2018. gadā, neilgi pēc pašgājējhaubiču M109A saņemšanas, jo šo kaujas mašīnu apkalpes apmācība ir viena no resursu ziņā dārgākajām starp visām NBS specialitātēm. 2021. gadā tika noslēgts sadarbības līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju, Austrijas Aizsardzības ministriju un Nīderlandes uzņēmumu “Van Halteren Technologies”, kas specializējas šādu iekārtu izgatavošanā, un šogad simulators ir nonācis KANMC rīcībā.

“Kaujas haubicei ir noņemts stobrs, tā vietā uzstādīts pārlādējamais revolvera tipa trumulis, kurā nonāk apkalpes mācību laikā “izšautie” šāviņi, tāpat simulatora komplektā ietilpst visu mūsu rīcībā esošo 155 mm šāviņu precīzas kopijas, kas aprīkotas ar sensoriem, uguns vadības sistēma, kas savietota ar haubices globālās pozicionēšanas navigācijas sistēmu, kā arī programmatūras nodrošinājums dažādu uguns misiju – šķembu fugasa, apgaismes, dūmu un citu tipu – simulēšanai un instruktoru darba stacijas uguns misiju simulācijas vadīšanai,” par jauno simulatoru prezentācijas laikā stāstīja KANMC komandieris pulkvežleitnants Juris Buks.

Pēc prezentācijas klātesošajiem bija iespēja pašiem pārliecināties par simulatora darbību paraugdemonstrējuma laikā. Viena no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona pašgājējhaubices apkalpēm ieņēma savas vietas haubices simulatorā un uzsāka uguns misiju izpildi, vadoties pēc instruktora sistēmā ievadītajiem uzdevumiem. Kā varēja novērot, ne visas lādiņu ielādes izdevās veiksmīgi, un sistēma nekavējoties ziņoja par apkalpes pieļautajām kļūdām. Tikmēr par pašu šāviņu izšaušanu liecināja vien paziņojumi simulatora vadības displejā, jo šāvieni tiek veikti virtuāli – nav ne skaņas, ne uguns efektu, kā arī atsitiena radītās vibrācijas.

Image
Pašgājējhaubices M109A5O apmācības simulators
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kad apkalpe bija izpildījusi tālās darbības uguns misijas, instruktors deva nākamo uzdevumu veikt tiešo uguns triecienu. Praksē tas nozīmē, ka pretinieka tehnika ir pietuvojusies haubicei tiešās redzamības attālumā un pa to iespējams šaut gluži kā no tanka. Apkalpe redz pretinieka tehniku savos displeju ekrānos, kas izvietoti uz haubices, ātri tiek veikta šāviena trajektorijas korekcija un izdarīts pats šāviens. Sistēma ziņo, ka trāpījums ir precīzs un pretinieka tanks veiksmīgi iznīcināts. Pēc demonstrācijas seko simulatora izlāde – samērā laikietilpīgs process, jo vienas mācību sesijas laikā iespējams izšaut līdz pat 12 šāviņiem, tie visi pa vienam pēc tam jāizlādē no apaļā trumuļa.

“Lielākā atšķirība starp reālo kaujas šaušanu un simulatora izmantošanu ir vide, kurā haubice darbojas, jo kaujas šaušanas laikā, protams, ir daudz lielāks troksnis un vibrācija. Iekšā haubicē apkalpei tiek simulēts tikai troksnis. Simulatorā iespējams imitēt aptuveni 70% no reālas kaujas šaušanas pieredzes,” sarunā ar “Sargs.lv” norāda KANMC Netiešā uguns atbalsta nodaļas vecākais speciālists kaprālis Ervīns Berešņevičs. “Visas apkalpes darbības pēc tam varam redzēt video ierakstā. Tāpat instruktori var imitēt kļūdas, lai pārbaudītu apkalpes spējas tās risināt. Līdz šim šāda tipa darbības varējām veikt tikai kaujas šaušanās, tagad to būs iespējams uzreiz pēc teorijas apmācības. Taču viennozīmīgi, ka bez īstas kaujas šaušanas apmācību nav iespējams paveikt.”

Kā ziņots, 2017. gadā Latvija un Austrija parakstīja līgumu par “M109A5Oe” tipa pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās.

Image
Pašgājējhaubices M109A5O apmācības simulators
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pašgājējhaubices “M109A5Oe” šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometri. Haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. 155mm pašgājējartilērijas sistēmā ir iebūvēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma un artilērijas uguns vadības sistēma.

Dalies ar šo ziņu