Nepilni 7 miljardi eiro NBS attīstībai; “Sargs.lv” skaidro, ko varam gaidīt no jaunā NBS attīstības plāna 2025.–2036. gadam

Nozares politika
Sargs.lv
Mācību “Winter Shield 2023” ietvaros sadarbībā ar ASV bruņotajiem spēkiem notiek augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS darbības demonstrācija.
Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

23. jūlijā Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības plāns 2025.–2036. gadam, kas paredz ievērojamas investīcijas – aptuveni 7 miljardus eiro – vien NBS spēju stiprināšanā. Plāns ietver personāla paplašināšanu līdz 61 000 karavīru, tostarp tālās darbības raķešu sistēmām “HIMARS”, jaunu riteņu pašgājējartilērijas sistēmu iegādi, jau 2025. gadā aizsardzības finansējumam sasniedzot 3,25 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), turpmāku atbalstu Ukrainai un būtiskus ieguldījumus tehnoloģijās un inovācijās.

Agresorvalsts Krievijas iebrukums un asiņainais karš pret Ukrainu licis sarosīties visām tās kaimiņvalstīm uz sākt investēt aizvien lielākus līdzekļus valstu drošības stiprināšanā. Sekojot līdzi ģeopolitiskajām izmaiņām, arī Latvijas valdība ir pieņēmusi atbilstošu NBS attīstības plānu, lai stiprinātu valsts aizsardzību, palielinot ieguldījumus nozarē.

Aizsardzības budžets

Kā atklāj NBS attīstības plāna 2025.–2036. gadam kopsavilkums jeb "Baltā Grāmata" jau 2025. gadā aizsardzības finansējums plānots 3,25 % apmērā no IKP. Nacionālā finansējuma papildināšanai tiks izmantoti arī NATO, Eiropas Savienības un divpusējās sadarbības atbalsta mehānismi.

Pašlaik aizsardzības budžeta sadalījums divpadsmit gadiem paredz 34 % jeb aptuveni 7,3 miljardi eiro personāla izdevumiem, 32 % jeb aptuveni 6,9 miljardus spēju attīstībai, 29 % jeb 6,3 miljardi eiro uzturēšanas izdevumiem un 5 % jeb aptuveni 1 miljards infrastruktūras attīstībai.

Image
Infografika, kā tiks sadalīdz finansējums

Investīcijas tiks vērstas uz aizsardzības spēju stiprināšanu, īpašu uzsvaru liekot uz kaujas gatavības un reaģēšanas spēju celšanu, ugunsjaudas un ieroču darbības attāluma palielināšanu, tā samazinot pretinieka rīcības brīvību gaisā, jūrā un uz zemes.

Kas gaidāms līdz 2028. gadam

Vidējā termiņā plāns paredz ievērojamas investīcijas NBS kaujas spēju stiprināšanā. Slāņveida pretgaisa aizsardzībai tiks atvēlēti 650 miljoni eiro, jaunu kājnieku kaujas mašīnu iegādei 250 miljoni eiro, bet jaunākās paaudzes bezpilota lidaparātu sistēmām 80 miljoni eiro. Netiešās uguns atbalsta spēju attīstībai, tostarp tālās darbības raķešu sistēmām “HIMARS” un jaunu riteņu pašgājējartilērijas sistēmu iegādei būs paredzēti 300 miljoni eiro.

Apgādes sistēmas pilnveidošanai tostarp materiāltehnisko līdzekļu (munīcijas, pārtikas un degvielas) krājumu izveidē tiks ieguldīti 500 miljoni eiro un atbalstošo spēju (kaujas inženieri, komandvadība, kiberaizsardzība, medicīnas atbalsts, aizsardzība pret masu iznīcināšanas ieročiem un stratēģiskā komunikācija) attīstībai 200 miljoni eiro nākamo četru gadu laikā. Latvijas austrumu robežas militāri tehniskajai nostiprināšanai plānots piešķirt 303 miljonus eiro.

Image
Budžeta sadalījums līdz 2028. gadam

Inovācijas

NBS attīstības plāna kritiskā sastāvdaļa būs arī jauno tehnoloģiju ieviešana. Plānots būtiski attīstīt bezpilota sistēmas un elektromagnētiskās karadarbības spējas, kā arī kiberaizsardzību un kiberdrošību. Turpmākajos četros gados izpētes un attīstības (R&D) jomā tiks ieguldīti 32 miljoni eiro. Prioritārās R&D jomas ietver mākslīgo intelektu, autonomās sistēmas, nākamās paaudzes sakaru iekārtas, biotehnoloģijas, viedos materiālus, kvantu tehnoloģijas un kosmosā balstītas spējas, papildu cieši sadarbojoties ar privāto sektoru, augstākās izglītības un pētniecības iestādēm.

Atbalsts Ukrainai

NBS attīstības plāns paredz arī Ukrainas atbalstu, piešķirot līdzekļus 0,25 % apmērā no IKP nākamo trīs gadu laikā, kas veido aptuveni 112 miljonus eiro. Šie līdzekļi tiks izmantoti Ukrainas karavīru apmācībām, materiāltehnisko līdzekļu nodošanai un investīcijām dronu koalīcijā, kuras galvenie mērķi ir īstenot mērķtiecīgas dronu piegādes Ukrainai, veicināt drošu dronu komponentu piegādes ķēžu izveidi Rietumvalstīs, attīstīt Rietumvalstu dronu sistēmu ražošanu un attīstīt sabiedroto dronu spējas.

Ņemot vērā, ka Nacionālo bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības plāns ir klasificēts, līdz ar tā apstiprināšanu Ministru kabinetā Aizsardzības ministrija publicē Nacionālo bruņoto spēku “Balto grāmatu” jeb armijas attīstības plāna publisko kopsavilkumu, kurā iekļautas aizsardzības politikas un plānošanas aktualitātes vidējā termiņā un ilgtermiņā.

Dalies ar šo ziņu