Latvijas prezidents aicina Grieķiju sniegt ieguldījumu pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā Baltijas valstīs

Pasaulē
LETA
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vizītē Grieķijā
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs vizītē Grieķijā aicināja sniegt ieguldījumu pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā Baltijas valstīs, informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Grieķija ir svarīgs Latvijas sabiedrotais un partneris, jo īpaši stiprinot Eiropas Savienības (ES) un NATO kolektīvo drošību. Viņš augstu vērtē Latvijas un Grieķijas ilggadējās un draudzīgās attiecības. Tāpat Valsts prezidents pauda prieku, ka abas valstis veiksmīgi sadarbojas dažādās jomās, sevišķi pētniecībā un kultūrā, piemēram, Hellēnistikas centrs attīsta grieķu valodas un literatūras studijas Latvijā, Grieķijā notiek Latvijas mākslinieku izstādes Grieķijā, pastāv arī sadarbība kino jomā.

Valsts vizītes laikā Latvijas prezidents tikās ar Grieķijas prezidenti Katerinu Sakellaropulu, Grieķijas parlamenta prezidentu Konstantinu Tasulu, Grieķijas premjerministru Kirjaku Micotakis, kā arī citām Grieķijas augstākajām amatpersonām.

Rinkēvičs akcentēja, ka pirms 21 gada Atēnās apstiprināja Latvijas vietu Eiropā, parakstot vēsturisko ES paplašināšanās līgumu. Viņš norādīja, ka Latvija zina, ko nozīmē ceļš uz ES un kādu devumu tas dod valstij un tautai. Latvijas prezidents pauda prieku, ka ES uzsākusi iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu. Viņš uzsvēra, ka Latvija atbalstīts Ukrainu un Moldovu ceļā uz Eiropu.

"Mūsu abu valstis sargā ES ārējās robežas. Mums - austrumu robeža. Grieķiju - dienvidu jūras robeža. Un izaicinājumi patiesībā ir ļoti līdzīgi. Grieķiju un Latviju vieno arī iestāšanās par noteikumos balstītu starptautisko kārtību, sevišķi starptautiskajās organizācijās. Grieķija ir ievēlēta ANO Drošības padomē un ceram, ka arī mēs tiksim ievēlēti ANO Drošības padomē," valsts vizītes laikā akcentēja Rinkēvičs.

Tikšanās laikā ar Grieķijas augstākajām amatpersonām Latvijas prezidents aicināja Grieķiju ne tikai sniegt ieguldījumu pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā Baltijas valstīs, bet arī pievienoties dronu koalīcijai. Rinkēvičs aicināja uzsākt praktiskos soļus, lai Grieķijas puse pievienotos NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā.

Rinkēvičs Grieķijas pusei atzīmēja ievērojamo Latvijas ieguldījumu "Frontex" misijā Grieķijas teritorijā, kur rotācijas kārtībā atbalstu sniedz Latvijas robežsargi un policisti. Latvijas atbalsts skaitliski ir viens no lielākajiem starp ES dalībvalstīm, kā arī lielākais Valsts robežsardzes ieguldījums ārvalstu misijā. Latvijas prezidents arī uzsvēra, ka Latvija nosūtīs Nacionālo bruņoto spēku karavīrus dalībai ES jūras drošības operācijā Sarkanajā jūrā, kur Grieķija ir uzņēmusies vadošu lomu.

Dalies ar šo ziņu