Krievija īsteno plaša mēroga psiholoģisko karadarbību Eiropā, liecina FIB rīcībā esošie Kremļa dokumenti

Pasaulē
Sargs.lv/Politico/Euromaidan Press
Krievijas diktators Vladimirs Putins un viņa administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko
Foto: EPA/Scanpix. Krievijas diktators Vladimirs Putins un viņa administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko

Krievija īsteno plaša mēroga psiholoģisko karadarbību Eiropā ar mērķi izraisīt šķelšanos, diskreditēt ASV un vājināt atbalstu Ukrainai, liecina FIB iegūtie Kremļa dokumenti, ziņojumi un protokoli no Krievijas psiholoģiskās karadarbības sanāksmēm, vēsta medijs “Politico”.

Dokumenti atklāj plašu Krievijas dezinformācijas kampaņu, kas vērsta ne tikai pret ASV, bet arī pret vairākām Eiropas valstīm. Atklāts, ka Krievija aktīvi cenšas destabilizēt Rietumu demokrātijas, lai veicinātu savas nacionālās vai ģeopolitiskās intereses, ar galveno mērķi izraisīt nesaskaņas, diskreditēt ASV un vājināt atbalstu Ukrainai.

Kā ziņo “Politico”, Krievijas operācijas, lai iegūtu eiropiešu simpātijas un atbalstu, ietver manipulācijas ar Vācijas, Francijas, Itālijas un Apvienotās Karalistes politiķiem, uzņēmējiem, žurnālistiem un citiem ietekmīgiem cilvēkiem.

ASV valdība 4. augustā apsūdzēja divus Krievijas pilsoņus un konfiscēja vairāk nekā 30 interneta domēnus, kas saistīti ar operācijām, kuras mērķis bija ietekmēt ASV 2024. gada prezidenta vēlēšanas. Taču informācija, ko FIB iesniedza tiesā apsūdzību ietvaros, arī atklāja, ka Krievija veic psiholoģisko karadarbību Eiropā. Dokumentus aresta laikā ieguva FIB un tie tika iesniegti tiesas pieteikumā kā daļa no apsūdzībām, kas izvirzītas 4. augustā.

277 lapaspušu biezais dokuments apraksta, kā Krievija plāno vērsties pret Eiropas valstīm. Vienā no Krievijas “Sociālās dizaina aģentūras” memorandiem aprakstīts plāns vērsties pret cilvēkiem, izmantojot īstus ierakstus un komentārus sociālajos tīklos, lai apietu sociālo tīklu uzņēmumu botu filtrus.

Saskaņā ar FIB apsūdzībām, “Sociālā Dizaina Aģentūra” darbojas pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina administrācijas vadītāja vietnieka, kādreizējā Krievijas premjerministra Sergeja Kirijenko norādījumiem.

Krievijas dokumenti atklāj, ka kampaņas mērķis ir "izraisīt auditorijā racionālas (piemēram, “tiešām, kāpēc MUMS vajadzētu palīdzēt Ukrainai?”) un emocionālas (piemēram, “Amerikāņi ir tik negodīgi!”) reakcijas."

Psiholoģiskajās operācijās arī izmantoja tā sauktos "dubultgājēju domēnus", lai izplatītu viltotus rakstus un saturu, kas izskatās tā, it kā tie būtu nākuši no Rietumu medijiem.

Domēni ietvēra viltotus “Reuters”, “Der Spiegel”, “Bild”, “Le Monde”, “Le Parisien”, “Welt”, “Delfi” un citu mediju atdarinājumus, un tie tika apmaksāti ar kriptovalūtām, kā bitkoinu.

Krievijas psiholoģisko operāciju komanda identificēja Vāciju kā īpaši ievainojamu Krievijas ietekmei. "Vācieši ir vairāk atkarīgi nekā francūži," teikts vienā no Krievijas dokumentiem, iespējams, atsaucoties uz Vācijas ekonomisko atkarību no Krievijas gāzes un eksporta.

"Vispirms mums ir jādiskreditē ASV, Apvienotā Karaliste un NATO, un, otrkārt," jāpārliecina vācieši iebilst pret "neefektīvo sankciju politiku", citē FIB viena no atklātajiem Krievijas dokumentiem.

Cits “Sociālās dizaina aģentūras” dokuments izklāsta operāciju ar nosaukumu "Starptautisko konfliktu izraisīšana", kas mērķēta tieši uz Franciju un Vāciju.

Tās mērķis - "Saspīlēt iekšējās spriedzes... lai veicinātu Krievijas Federācijas intereses," kā arī "ietekmēt reālus konfliktus un mākslīgi radīt konfliktu situācijas" ar viltotiem rakstiem, ietekmētājiem, kā arī mērķtiecīgiem ierakstiem un komentāriem sociālajos tīklos.

Atklātajos dokumentos arī teikts, ka mērķis bija "destabilizēt sabiedrisko situāciju" Francijā un Vācijā, izplatot "papildu viltotas ziņas", "viltotus videoklipus, dokumentus un telefonsarunu ierakstus", "komentārus sociālajos tīklos”.

Dalies ar šo ziņu