Mediju pārstāvji apgūst prasmes darbam militāro operāciju rajonos

Sabiedrība
Sargs.lv
NBS rīkotā žurnālistu apmācība darbam karadarbības zonās
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

No 26. līdz 30. augustam Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku Mācību centrā Liepājā norisinājās pirmais Aizsardzības ministrijas rīkotais apmācību kurss plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ar mērķi sniegt zināšanas un prasmes darbam militāro operāciju rajonos.

Kursā piedalījās 14 pārstāvji no astoņiem lielākajiem Latvijas plašsaziņas līdzekļiem, piecu dienu laikā apgūstot tādas prasmes kā kaujā cietušo taktiskā aprūpe, rīcība ar karadarbību saistītās stresa situācijās un nonākot gūstā, izvairīšanās no dzīvības riskiem, orientēšanās apvidū, kā arī gūstot zināšanas par individuālo aizsardzības ekipējumu un apģērbu, militārajiem sakariem, ieročiem, munīciju, improvizētām spridzināšanas ierīcēm un starptautiskajām humanitārajām tiesībām.

Image
Foto: NBS Jūras spēku mācību centra komandieris komandkapteinis Magnuss Līcis / Gatis Dieziņš / aizsardzības ministrija
Foto: NBS Jūras spēku mācību centra komandieris komandkapteinis Magnuss Līcis / Gatis Dieziņš / aizsardzības ministrija
“Šajā seminārā apgūst dažādas pamatiemaņas, kas faktiski ir nepieciešamas arī katram karavīram. Semināra mērķis ir sniegt pamatzināšanas un iemaņas par apstākļiem, kas var sagaidīt medijus kara operāciju zonā. Es teiktu, ka mediju pārstāvjiem šobrīd veicas ļoti labi un motivācija ir augstā līmenī,” portālam “Sargs.lv” atzina NBS Jūras spēku Mācību centra komandieris komandkapteinis Magnuss Līcis.
Image
LTV žurnālists Ģirts Zvirbulis apmeklē NBS rīkoto kursu žurnālistiem darbībai karadarbības zonās
Foto: LTV žurnālists Ģirts Zvirbulis apmeklē NBS rīkoto kursu žurnālistiem darbībai karadarbības zonās / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Gandarījumu par šādu piedāvāto NBS apmācību kursu pauda arī paši žurnālisti.

 

“Pēdējos gados ir bijušas vairākas reizes, kad jābrauc uz vietām, kur notiek protesti vai nemieri, tāpēc man šis seminārs likās laba iespēja, kur uzzināt to, kas man nākamreiz palīdzēs tādās vietās strādāt. Mūs iepazīstināja arī ar ekipējumu, kuru var iegādāties militārajos vai tūrisma preču veikalus, kas var palīdzēt strādāt drošāk. Līdz šim sarežģītākais bija kaujā cietušo taktiskā aprūpe, jo medicīniskā palīdzība militārajā vidē ir atšķirīga no civilās dzīves,” sacīja Latvijas Televīzijas korespondents Ģirts Zvirbulis.

Uzrunātie žurnālisti atzīst, ka šāda apmācība ir ļoti noderīga, lai iegūtu prasmes, kuras potenciāli var noderēt krīzes situācijās. Mediju pārstāvji skaidroja, ka šādos brīžos galvenais ir saglabāt mieru un skaidru prātu, lai situāciju atrisinātu pēc iespējas racionālāk un drošāk gan sev, gan citiem.

Image
Ziņu aģentūras "LETA" fotogrāfs Edijs Pālēns apmeklē NBS apmācību kursu žurnālistiem darbībai kara zonās
Foto: Ziņu aģentūras "LETA" fotogrāfs Edijs Pālēns apmeklē NBS apmācību kursu žurnālistiem darbībai kara zonās / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija
“Es pieteicos apmeklēt šo semināru, jo, izlasot programmu, tā šķita ļoti interesanta un noderīga ne tikai kara apstākļos, bet gan arī ikdienā, piemēram, šeit bija iespēja arī praktiski apgūt 1. palīdzību. Sarežģītākais darbā šādos krīzes apstākļos ir saglabāt mieru un mēģināt izvairīties no vietām, kur bez vajadzības nevajadzētu atrasties, piemēram, tuvu uguns līnijai. Šādas prasmes vajadzētu apgūt jebkuram un būtu forši, ja katrā darba vietā reizi gadā vajadzētu obligāti iziet 1. palīdzības kursu, jo tu nekad nezini, kad kādam vajadzēs sniegt palīdzību,” sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzina fotogrāfs Edijs Pālens no ziņu aģentūras LETA.

Kursā sniegto zināšanu nozīmi drošā žurnālistu darbā karadarbības zonās atzina arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

“Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā žurnālisti bieži dodas uz Ukrainu aktuālo notikumu atspoguļošanai. Tāpat profesionālās karjeras laikā var nākties strādāt dažādu militāro konfliktu norises vietās. Ir svarīgi savlaicīgi apgūt nepieciešamās iemaņas, lai zinātu, kā rīkoties kara apstākļos un varētu parūpēties par savu un apkārtējo cilvēku drošību un veselību,” skaidroja A. Sprūds.
Image
NBS apmācību kurss žurnālistiem darbībai karadarbības zonās
Foto: NBS apmācību kurss žurnālistiem darbībai karadarbības zonās / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Kursa saturu izstrādāja Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju ar mērķi sagatavot Latvijas mediju pārstāvjus darbam karadarbības un starptautisko operāciju rajonos, paaugstinot izdzīvošanas iespējas, morālo un psiholoģisko sagatavotību, kā arī attīstot prasmes un iemaņas, kas nepieciešamas rīkojoties ar pieejamajiem resursiem militāras krīzes situācijās.

Image
NBS apmācību kurss žurnālistiem darbam karadarbības zonās
Foto: NBS apmācību kurss žurnālistiem darbam karadarbības zonās / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Kursu “Mediju pārstāvju apmācība darbam operāciju rajonos" aizsardzības nozare turpmāk plāno rīkot ik gadu.

Dalies ar šo ziņu