Polija un “Raytheon” noslēdz 1,2 miljardu vērtu līgumu par “Patriot” komponenšu ražošanu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Bloomberg
Pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" raķešu palaišanas sistēmas
Foto: dpa/picture-alliance / Scanpix

Polija parakstījusi 1,2 miljardu ASV dolāru vērtu līgumu ar ASV aizsardzības gigantu  “Raytheon Technologies” par komponentu izgatavošanu tām Polijas pretgaisa aizsardzības baterijām, kas aprīkotas ar ASV ražoto sistēmu “Patriot”, vēsta “Bloomberg”.

Darījums paredz 48 jaunu “Patriot” M903 raķešu palaišanas sistēmu izgatavošanu Polijas vajadzībām. Kā norāda abas puses, šāds pasūtījums stiprina sadarbību starp Polijas un ASV aizsardzības nozarēm, paverot ceļu turpmākiem līgumiem par komponentu piegādi līdz šīs desmitgades beigām.

"Runājot par pretgaisa aizsardzību, Polijā tā nekad nav bijusi tik attīstīta kāda tā ir šodien," pirmdien svinīgajā pasākumā netālu no Varšavas esošajā gaisa spēku bāzē sacīja ASV vēstnieks Polijā Marks Bžezinskis, piebilstot, ka nekad  ASV un Polijas attiecības "nav bijušas tik ciešas", kā šobrīd.

Savukārt Polijas premjerministrs Donalds Tusks pauda aicinājumu piešķirt papildu līdzekļus militārajiem izdevumiem, kas ir daļa no kopējiem Eiropas Savienības centieniem pastiprināt savu aizsardzību laikā, kad Krievija iebrukusi Ukrainā.

Polijas pasūtītās pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot” baterijas ir daļa no kopējiem centieniem.

Varšava ir iegādājusies divas “Patriot” pretgaisa aizsardzības baterijas ar 16 raķešu palaišanas ierīcēm. Projektā līdzdarbojās Polijas aizsardzības nozares ražotājs “Huta Stalowa Wola SA”, kas piedalījās “Patriot” raķešu palaišanas sistēmu ražošanā. Zīmīgi, ka šis uzņēmums arī ražo detaļas Vācijā ražotiem “Leopard” tankiem.

Dalies ar šo ziņu