Duāla pielietojuma jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei aizsardzības un drošības jomā paredzēts atvēlēt 32 miljonus eiro

Uzņēmējdarbība un inovācijas
LETA
Ilustrat'ivs att'els no Industriju dienas
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jaunam atbalsta instrumentam pētniecības veicināšanai duāla pielietojuma jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei aizsardzības un drošības jomā paredzēts atvēlēt 32 miljonus eiro, otrdien nolēma valdība.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka atbalsta pasākums paredzēts, lai veicinātu Latvijas tautsaimniecības transformāciju uz viedās specializācijas jomām, attīstītu ar tehnoloģijām un inovācijām saistītās konkurences priekšrocības un veicinātu Latvijas aizsardzības spējas duāla pielietojuma jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādē aizsardzības un drošības jomā.

Atbalstu plānots sniegt sīkajiem (mikro), mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), mazām vidējām kapitalizācijas sabiedrībām un vidējām kapitalizācijas sabiedrībām, pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijām, kas attīsta produktus un tehnoloģijas viedās specializācijas jomās, kā arī lielajiem saimnieciskās darbības veicējiem ar nosacījumu, ja pētniecības un inovāciju (P&I) aktivitāšu īstenošanai tiek piesaistīti MVU.

“Grantu programmas mērķis ir sekmēt  aizsardzības nozarei aktuālu jaunu tehnoloģiju radīšanu -  gan duālu, gan militāru -  ar potenciālu pielietojumu militārajām vajadzībām. Esam pielāgojuši konkursa regulējumu atbilstoši aktuālajām Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām, lai veicinātu gan militārās industrijas attīstību, komersantu inovāciju spēju un eksportspēju, gan stiprinātu mūsu aizsardzības spējas, tādēļ aicinu Latvijas uzņēmējus aktīvi izmantot programmas iespējas,” uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Valdības apstiprinātajos Ministru kabineta noteikumos teikts, ka atbalsta pasākuma kopējais finansējuma apmērs ir 32 001 749 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums 27 201 486 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums 4 800 263 eiro.

Paredzēts, ka vienam finansējuma saņēmējam būs pieejami ne mazāk kā 200 000 eiro un ne vairāk kā viens miljons eiro. Maksimāli pieļaujamais finansējums jaunajiem komersantiem ir 300 000 eiro. Atbalsts finansējuma saņēmējam tiks sniegts granta veidā.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) rīkos atklātu projektu iesniegumu atlasi. Atbalsts būs pieejams līdz 2029.gada 31.decembrim.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) valdības sēdē atzinīgi vērtēja, ka EM radusi kopēju virzienu ar Aizsardzības ministriju, jo militārā joma esot tā, kur Latvijā arī nepieciešami pētniecības projekti.

Siliņa sēdē atzīmēja, ka aizsardzības industrija līdz šim sadarbojusies pārsvarā tikai ar Aizsardzības ministriju, bet šobrīd zinātnes iespējas esot daudz plašākas, lai strādātu tieši ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Tāpat, Siliņas ieskatā, atbalsts dos iespējas attīstīt aizsardzības industriju kā tādu, kas varētu ražot eksportpreces arī pārdošanai ārpus Latvijas.

EM informē, ka atbalstu plānots sniegt vismaz 40 finansējuma saņēmējiem, kā arī atbalsta pasākuma rezultātā tiks jaunradīti un izstrādāti 40 jauni produkti vai tehnoloģijas.

Plānots, ka komersantu apgrozījuma pieaugums pētniecības projekta noslēgšanas gadā pret pētniecības projekta uzsākšanas gadu būs 40 miljoni eiro, bet komersantu eksporta pieaugums pētniecības projekta noslēgšanas gadā pret uzsākšanas gadu - 30 miljoni eiro.

Tāpat EM plāno, ka ar atbalsta pasākumu tiks izveidotas 50 jaunas darba vietas, bet piesaistītais privāto investīciju apmērs sasniegs vismaz 15 miljonus eiro.

Atbalsta pasākumā ar duāla pielietojuma produktiem un tehnoloģijām būs saprotami produkti un tehnoloģijas, kas izmantojamas gan militārajām, gan civilajām vajadzībām, piemēram, biomedicīnas, medicīnas tehnoloģiju un farmācijas viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) jomā - biotehnoloģija vakcīnu izstrādei vai medicīniskās skeneru tehnoloģijas.

Fotonikas un viedo materiālu, tehnoloģiju un inženiersistēmu RIS3 jomā tie būs nanomateriāli vai uz fotoniku balstīti sensori, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju RIS3 jomā - šifrēšanas programmatūra vai bezpilota lidaparāti, viedās enerģētikas un mobilitātes RIS3 jomā - enerģijas uzglabāšanas sistēmas vai enerģijas pārvaldības programmatūras, bet zināšanu ietilpīgas bioekonomikas RIS3 jomā - pārtikas konservēšanas tehnoloģijas vai ūdens apsaimniekošana/attīrīšana.

Dalies ar šo ziņu