Ukraiņu radīts uguni spļaujošs drons iznīcina krievu pozīcijas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Forbes
Drons virs koku kalotnēm lido un šauj uguni
Foto: video ekrānuzņēmums/The Sun

Līdzīgi kā pašlaik populārajā seriālā “Pūķa nams”, kurā savus ienaidniekus ar milzīgā zvēra uguns liesmu iznīcina tā varoņi, tā arī ukraiņi ir izgudrojuši savu lidojošo liesmu metēju dronu, lai neitralizētu un iebiedētu savus pretiniekus. Sociālās saziņas vietnē “Telegram” un vēlāk arī citos medijos ticis plaši izplatīts video, kurā redzams ukraiņu drons, kas metot lielu uguns valni, iznīcina koku līnijā esošos Krievijas karavīrus, vēsta žurnāls “Forbes”.

Video tika ievietots Ukrainas 108. atsevišķās teritoriālās aizsardzības brigādes “Telegram” kanālā. Ierakstam pievienots tikai viens vārds "Drakaris" — seriāla “Troņu spēle” augstvalīriešu valodā tas nozīmē "pūķa uguns", un tiek teikts, kad pūķa saimnieks vēlas, lai dzīvnieks spļautu uguni.

Video redzams, kā drons lido virs koku līniju, lejot uguni no munīcijas 22 sekundes, tad tas nomet munīciju, kas turpina degt un pēc dažām sekundēm eksplodē uz zemes, kamēr drons aizlido prom.

Munīcija izdala dzirksteles, nevis degvielas strūklu kā tradicionālie liesmu ieroči. Tas norāda uz iespējamo munīcijas identitāti. Dzirksteles ir raksturīgas termīta (thermite) ieročiem. Dažus mēnešus iepriekš termītu bumbas kļuva par vienu no ukraiņu dronu operatoru iecienītākajiem ieročiem, lai iznīcinātu pamestas Krievijas tehnikas vienības.

Termīts un tā pielietojums

Metalurģijā termīts ir augstas temperatūras degoša viela, parasti dzelzs oksīda (rūsas) un alumīnija pulvera maisījums, kura reakcija īpaši populāra vidusskolas ķīmijas eksperimentos. Termīta reakcija var sasniegt aptuveni 2200 grādu temperatūru, kas ir pietiekama, lai izkausētu tērauda plāksni, padarot to ērtu metāla griešanai un metināšanai.

Taču termīta ieročiem ir ierobežota darbības zona. Atšķirībā no citiem ieročiem, kas uzliesmo momentāni, termīta reakcija aizņem ilgāku laiku un uzkarsē nelielu platību līdz augstai temperatūrai. Termīta granātas parasti izmanto demontāžai, piemēram, lai padarītu artilērijas ieroci vai transportlīdzekli nelietojamu, izkausējot vai sadedzinot būtisku tā komponentu.

Termīta granātas ir efektīvas Krievijas tanku iznīcināšanā, jo tās, kad tiek iemestas iekšpusē, var uzkarsēt iekšpusi tik augstu, ka izraisa uzglabātās munīcijas sprādzienu, iznīcinot transportlīdzekli. 

Daži ukraiņu uzņēmumi kā "Steel Hornets" ražo termīta bumbas droniem, kuras tiek piegādātas konkrētām dronu vienībām. To sortiments ietver vairākas termīta munīcijas, sākot no pus kilograma līdz pat divarpus kilogramu smagām bumbām, kas deg vairāk nekā 22 sekundes. Video redzamā munīcija varētu būt speciāli pielāgota, lai izsmidzinātu efektīvu liesmu strūklu.

Nav iespējams precīzi identificēt izmantoto dronu, taču dažos kadros redzamais drona skatpunkts liecina, ka tas varētu būt viens no lielākajiem FPV droniem. Jaunais "Queen Hornet" drons var pārvadāt aptuveni deviņus kilogramus smagu kravu, kas būtu pietiekami šādam uzbrukumam.

Uz ko tas ir spējīgs

Šis uguni spļaujošais drons lidojot pāri koku galotnēm izplata termīta reakcijas produktu, taču tas, visticamāk, neradīs upurus. Termīta radītie dzelzs pilieni nokrīt kā baltas karstas lietus lāses, taču ikviens, kas atradīsies bunkurā vai zem pārsega, būs drošībā. Arī atklātā vietā esošie karavīri ar ķiverēm un bruņu vestēm būs pasargāti, ja vien neizdarīs kļūdu un neskatīsies uz augšu.

Tomēr šīs termīta lietus lāses aizdedzina jebkuru viegli uzliesmojošu materiālu un pēc sausas vasaras termīta strūkla atstāj aiz sevis simtiem tūkstošu mazu ugunsgrēku. Kā redzams video, dažas no šīm liesmām savienojas lielākos ugunsgrēkos, radot nopietnu izaicinājumu ieņemtajiem Krievijas spēkiem un var likt viņiem pamest savas pozīcijas.

Lai gan šis jaunais ierocis ir iespaidīgs, tas, visticamāk, nebūs izšķirošs faktors Krievijas karā pret Ukrainu. Termīta uguns nespēs pilnībā neitralizēt Krievijas pozīcijas, ja vien tas netiks lietots intensīvāk, taču tas noteikti var iznīcināt karavīru aizsegu. Iespējams, ka vēl svarīgāka ir "Dragonfire" dronu ietekme uz Krievijas karavīru morāli, kas var izrādīties Krievijas vājais punkts.

Dalies ar šo ziņu