Forbes: Ukrainas bruņotie spēki negrasās atkāpties no Selidoves pat draudošā aplenkuma situācijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Forbes/UNIAN
Ukrainas karavīrs pie Pokrovskas
Foto: Reuters/Scanpix

Simtiem Ukrainas karavīru no četrām brigādēm mēģina aizstāvēt ķīli uz dienvidiem no Pokrovskas un Selidoves, neskatoties uz kritiskajiem aplenkuma draudiem. Kā raksta "Forbes" analītiķis Deivids Ekss, par šo apdraudējumu ir zināms jau kādu laiku, un militārie eksperti ir ieteikuši ukraiņiem atkāpties no šī apgabala, lai izvairītos no aplenkuma, izolēšanas un iznīcināšanas.

"Taču ukraiņi šajā reģionā vēl nav gatavi atkāpties. Trešdien viņi iesaistījās sīvā apšaudē pie svarīga autoceļa un dzelzceļa krustojuma starp atbalsta punktu un galveno Ukrainas sektoru ziemeļos un izcīnīja uzvaru," raksta analītiķis.

Viņš norāda, ka Krievijas spēki cenšas izlauzties uz Selidovi, kas ir frontes līnijas atbalsta punkts starp Pokrovsku un Ukrainku.

Analītiķis skaidro, ka Selidoves ieņemšana ir ārkārtīgi svarīga abām pusēm. Kamēr ukraiņi turas dienvidos, viņi apdraud Krievijas 2. armijas un 90. tanku divīzijas kreiso flangu – galvenos vietējos Krievijas spēku grupējumus, kas virzās uz Pokrovsku.

Saskaņā ar Aizsardzības stratēģijas centra informāciju, pēdējās nedēļas laikā Krievijas komandieru uzmanība ir novirzījusies no tiešas ofensīvas uz Pokrovsku uz virzību Selidoves un tās apkārtējo austrumu un dienvidaustrumu rajonu virzienā. Ja viņiem izdosies gūt panākumus, tas ļaus viņiem turpināt virzību uz Pokrovsku un nodrošināt kreiso flangu spēkiem, kas uzbrūk no dienvidiem.

Tikmēr Ukrainas aizsardzības spēki cenšas nepieļaut Krievijas spēku virzību un cīnās par ķīļa saglabāšanu uz dienvidiem no Pokrovskas, lai turpinātu apdraudēt Krievijas spēku kreiso flangu.

"Ukraiņi acīmredzami nevēlas zaudēt ceļus un dzelzceļus, kas savieno Pokrovsku ar Selidovi, Ukrainku un blakus esošo ķīli – kamēr viņi aktīvi cīnās par Pokrovsku un neplāno atkāpšanos… Vismaz šobrīd Ukrainas pozīcijas ir stabilas un ceļi, kas tās savieno, ir brīvi. Pašlaik Pokrovska turas, tāpat kā visa dienvidu fronte," atzīmē "Forbes".

Pēc militārā eksperta Ivana Stupaka domām, jau tuvākajā laikā varētu sākties cīņas un pirmie Krievijas okupantu uzbrukumi Pokrovskas pilsētai.

Savukārt Ukrainas Bruņoto spēku rezervists, pulkvedis Romans Svitans dalījās ar viedokli, ka Krievijas spēku galvenais uzdevums frontē nav Pokrovskas pilsētas ieņemšana Doneckas apgabalā. Viņš uzskata, ka šis apdzīvotais punkts ir vajadzīgs pretiniekam, lai izpildītu galveno uzdevumu – izspiest Ukrainas garnizonu no Vuhledaras, jo ukraiņu pozīcijas šajā vietā ienaidniekam ir gluži "kā kauls rīklē".

Dalies ar šo ziņu