Valdība nosaka izņēmumu piemērošanas kārtību pilsoņu mobilizācijai, iesaukšanai aktīvajā dienestā un zemessargu mobilizācijai

NBS
Sargs.lv
Rezervisti dodas uz militāro pamatrapmācību
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Otrdien, 22. oktobrī, Ministru kabinets apstiprināja jaunu izņēmumu piemērošanas kārtību pilsoņu iesaukšanai aktīvajā dienestā, iedzīvotāju mobilizācijai, zemessargu mobilizācijai un pakļaušanai paaugstinātas gatavības režīmam, lai nodrošinātu visaptverošu valsts aizsardzību militāra apdraudējuma gadījumā.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi ir nepieciešami, jo Mobilizācijas likums un Latvijas Republikas Zemessardzes likums paredz divu veidu izņēmumu piemērošanas gadījumus. Pirmkārt, izņēmumi tiek attiecināti uz personām, kas ieņem noteiktus amatus un kuru pienākumu turpināšana būtu svarīgāka nekā šo personu iesaukšana aktīvajā dienestā, pakļaušana mobilizācijai vai paaugstinātas gatavības režīmam.  

Otrkārt, atsevišķa kārtība ir paredzēta attiecībā uz citām valsts un pašvaldības institūciju vai publisko un privāto tiesību subjektu amatpersonām un darbiniekiem, kuri iesaistīti valsts apdraudējuma pārvarēšanā vai nodrošina kritiskās infrastruktūras un finanšu pakalpojumu darbības nepārtrauktību.

Noteikumos ir noteikts, ka kritiskā personāla sarakstu apstiprina attiecīgās valsts un pašvaldības institūcijas vadītājs, bet publisko un privāto tiesību subjektam – tā pilnvarotā persona.

Valsts iestādēm, kā arī publisko un privāto tiesību subjektiem, kas veic kritiskās funkcijas, ne retāk kā reizi gadā (līdz kārtējā gada 1. martam) uz Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienības e-pasta adresi rpus@mil.lv ir jānosūta kritiskā personāla sarakstu, norādot vārdus, uzvārdus un personas kodus, bet ārstniecības personām – arī specialitāti. Pašvaldību institūciju sagatavotos kritiskā personāla sarakstus pārbauda, apkopo un nosūta attiecīgās pašvaldības.

Pēc saņemto sarakstu salīdzināšanas ar rezerves karavīru un zemessargu uzskaites datiem Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienība un Zemessardze informēs iestādes gadījumos, ja uz konkrētiem rezerves karavīriem un zemessargiem izņēmumi nebūtu attiecināmi.

Izņēmumi var netikt attiecināti uz rezerves karavīriem vai zemessargiem ar militārajām specialitātēm, kuru apgūšana ir komplicēts un laikietilpīgs process. Saņemot šādu informāciju, iestādēm savos sarakstos būs jāaizstāj attiecīgos rezerves karavīrus un zemessargus ar citām amatpersonām vai darbiniekiem. Ja tomēr objektīvu iemeslu aizstāšana nav iespējama, par to ir jāinformē Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienību vai Zemessardzi.

Valsts un pašvaldības institūcija, kā arī publisko un privāto tiesību subjekts, kas veic kritiskās funkcijas, ir atbildīgs, ka kritiskā personāla sarakstā iekļautā persona tiek informēta par viņai noteikto izņēmumu, kā arī likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" 17. panta pirmās daļas 23. punktā noteikto aizliegumu izņēmuma stāvokļa laikā izbeigt civildienesta attiecības vai uzteikt darba līgumu, kā arī pārtraukt tiešo darba pienākumu pildīšanu.

Dalies ar šo ziņu